TZOB: "Orman köylüleri kalkındırılmalı"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Bayraktar, orman köylerinde gelir seviyesinin düşük olduğunu belirtti. Bu nedenle orman köylüsünün desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

 "ORMAN KÖYLERİ VAZGEÇİLMEZ"

21 Mart Dünya Ormancılık Günü nedeniyle Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nden TZOB bir açıklama geldi. Orman köylerinde gelir düzeyinin düşüklüğüne işaret eden TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, bu yerlerin kalkındırılması gerektiğini belirtti:

- Ormanlarımızın korunması ve sürdürülebilirliği açısından orman köylüleri oldukça önemli ve vazgeçilmezdir. 2021 verilerine göre 23 bin 111 orman köyünde 7 milyon 451 bin 124 kişi yaşıyor ve orman köylüleri ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 8,6’sını oluşturuyor. Orman köylerinde gelir düzeyi diğer köylere göre önemli derecede düşüktür. Orman köylüsünün sosyo-ekonomik yönden kalkınmasına katkı sağlayarak; yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, gelir kaynakları çeşitliliğinin artırılması ve istihdam sağlanması öncelikli hedeflerimiz arasında yer almalıdır. 

 SON YILLARDAKİ ORMAN YANGINLARI

Bayraktar, açıklamasında orman yangınlarına da değindi:

- Ülkemizde 2021 yılında 288 adet yangında 202 bin 130 hektar ve 2022 yılında 62 adet yangında 15 bin 685 hektar orman alanı yandı. Orman yangınları ülkemiz ormancılığının öncelikli konuları arasında yer almalıdır. Orman yangınlarının çıkmasına, yayılmasına mani olmak için her türlü fiziki ve beşeri tedbiri almak zorundayız.

Orman alanlarının önemini anlatan Bayraktar, yapılması gerekenleri de sıraladı:

- İklim değişikliğinin etkisiyle kuraklık, sel, fırtına başta olmak üzere çeşitli afetleri yaşıyoruz ve bu afetlerden tarımın etkilenmemesi mümkün değildir. Bu etkileri azaltmak için özellikle orman ve su yönetiminde kalıcı ve akılcı çözümler bularak doğal kaynaklarımızı korumak zorundayız.
Tarımsal girdi enflasyonu yüzde 96 arttı Ekonomi Türkiye üzerindeki yasak kaldırıldı Ekonomi Kentsel Dönüşüm Kredisi'nin şartları ne? Ekonomi Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç'tan stagflasyon uyarısı Ekonomi Tarım ve Orman Bakanlığı pancarda sınıfta kaldı Ekonomi Türk pasaportu Avrupa'da daha ucuz Ekonomi Enflasyon zirvede, alım gücü en dipte Ekonomi Şeker-İş sorunları masaya yatırdı Ekonomi TÜRK-İŞ'ten hükümete ekonomi tepkisi Ekonomi Fındık fiyatı beklentiyi karşılamadı Ekonomi Teksil sektöründe konkordato alarmı Ekonomi Bakan Mehmet Şimşek enflasyonda artışa işaret etti! Ekonomi