Sanayici gaz referans fiyatına tepkili: '' Daha fazla üretim yapmayın demek''

Sanayici, doğal gaz fiyatlarının enerji yoğun sektörlerde günlük referans fiyata endekslenmesine tepkili. BOTAŞ’ın bu kararının ekim ayı için en az yüzde 37 zam anlamına geldiğini belirten sektör temsilcileri, artış nedeniyle üretim kapasitelerin düşme tehlikesi yaşayacağını söyledi.

BOTAŞ’ın tarife değişikliğine giderek enerji yoğun sektörlerde doğal gaz satış fiyatlarını günlük referans fiyata endekslemesi, sanayiciler tarafından tepkiyle karşılandı.

Sektör temsilcileri en az yüzde 37,2 olan fiyat artışı karşısında kapasite kayıpları ve fiyat artışlarının kaçınılmaz olduğunu belirtiyor.

BOTAŞ’ın sanayicilerin tepkisine neden olan kararı 1 Ekim itibariyle yürürlüğe girdi. Buna belli müşteri gruplarına uygulanacak satış fiyatları, Türkiye Organize Toptan Doğal gaz Satış Piyasası’nda belirlenen günlük referans fiyata endekslendi.

Dünya Gazetesi'ne konuşan GazDay Genel Müdürü Mehmet Doğan, Bu durumun sanayi doğal gazı fiyatının en az yüzde 5 artması anlamına geldiğini söyledi. Altın, alüminyum, bakır, bor, çinko, demir/çelik, gümüş, krom, kurşun ve magnezyum üretimi ile petrol rafinerisi ve petrokimya sektörlerinde ise tüketimlerinin tamamına günlük referans fiyat uygulanacağını belirtti. Doğan, “Böylece ekim fiyat artışı bu sektörlerde yüzde 37,2 şeklinde gerçekleşmiş olacak” dedi.

Türkiye’nin bu kış gazı çok pahalı almak zorunda kalacağını hatırlatan Doğan, kararın sanayinin tüketimini azaltmak adına alınmış olabileceğini kaydetti.

Öte yandan, Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre doğal gazda 3 Ekim günlük referans fiyat 26 bin 100 TL olarak açıklandı.

 "DAHA FAZLA ÜRETİM YAPMAYIN"

TOBB Demir ve Demir Dışı Metaller Sanayi Meclis Başkanı Veysel Yayan, sanayi doğal gazına bir önceki ay yapılan yüzde 50 oranındakıi zammı hatırlattı. Söz konusu enerji fiyat artışının çelik sektörüne ‘daha fazla üretim yapmayın’ anlamına geldiğini söyledi:

- Ümit ederim ki getirisi ve götürüsü iyi hesaplanmıştır. Mümkün olduğu kadar bu konularda yapıcı bir tavır içinde olmaya gayret gösterdik ama geldiğimiz noktada sadece zamma dayalı yaklaşımın da sürdürülemez olduğunu düşünmeye başladık. Çelikte kapasite kullanım oranları yüzde 65 seviyelerine düştü. Bu durumda çelik üretimin daha büyük zarara uğramasından endişeleniyoruz. Biz bu zamları fiyatlara da yansıtamıyoruz, maliyet olarak da kaldıramıyoruz. Sürekli birikimleri tüketmeye dayalı bir ekonomi politikası, birikimlerin de eridiği noktada çok olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclis Başkanı Yavuz Eroğlu ise bu uygulamanın sanayiciler için öngörülebilir ve sürdürülebilir olmadığını söyledi.

Karadeniz gazında sona doğru: Büyük yapıları inşa edecek Artic gemisi Türkiye'de Ekonomi Vestel ile Xperi’den iş birliği Bilim ve Teknoloji Bakan Nebati yaptığı ekonomi çıkışıyla ne anlatmak istedi? Ekonomi Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç'tan stagflasyon uyarısı Ekonomi Tarım ve Orman Bakanlığı pancarda sınıfta kaldı Ekonomi Türk pasaportu Avrupa'da daha ucuz Ekonomi Enflasyon zirvede, alım gücü en dipte Ekonomi Şeker-İş sorunları masaya yatırdı Ekonomi TÜRK-İŞ'ten hükümete ekonomi tepkisi Ekonomi Fındık fiyatı beklentiyi karşılamadı Ekonomi Teksil sektöründe konkordato alarmı Ekonomi Bakan Mehmet Şimşek enflasyonda artışa işaret etti! Ekonomi