ÖTV indirimine girecek araç modelleri ve markaları belli oldu: 'Bir araba yüzde 80'den 30'a düşecek'

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına sunulan yeni bir yasa teklifi, şarj edilebilir hibrit (Plug-in Hybrid) otomobiller için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimini öngörüyor. Teklif yasalaşırsa, bu tür araçların ÖTV oranı yüzde 80'den yüzde 30'a indirilecek.

Abone ol

TBMM'ye sunulan kanun teklifi kabul edilirse, şarj edilebilir hibrit araçlarda ciddi bir ÖTV indirimi gerçekleşecek. Ancak, bu indirimden şimdilik sadece belirli modeller faydalanabilecek.
Otomobil gazetecisi Emre Özpeynirci, bu düzenlemenin ayrıntılarını açıkladı. Özpeynirci, Türkiye'de üretilen ilk şarj edilebilir hibrit model olan Toyota C-HR'ın bu teşvikten yararlanamayacağını, diğer yerli modellerin ise son iki yıldır matrah güncellemesi yapılmadığı için kapsama girmediğini belirtti. Özpeynirci, indirimden yararlanacak modelleri de sıraladı.

"ÖTV ORANI YÜZDE 80'DEN YÜZDE 60'A HATTA YÜZDE 30'A DÜŞECEK MODELLER VAR"

 Özpeynirci, ÖTV oranı yüzde 80'den yüzde 30'a düşecek tek modelin BYD Seal U DM-I olduğunu söyledi. Ayrıca, ÖTV oranı yüzde 80'den yüzde 60'a düşecek diğer modellerin ise BMW X1 xDrive30e, Skoda Kodiaq 1.5 TSI (204 PS) PHEV ve DSG DS-9 E-TENSE 250 olduğunu belirtti.
Güncellenebilecek modeller

Henüz WLTP verileri (menzil) kesinleşmemiş veya güncellemeyle bu teknik tanıma girebilecek ve ithal edilmesi planlanan diğer araçlar ise şunlar:

Audi A3 PHEV
MG E-HS PHEV
Chery PHEV
DS4, DS7 PHEV
Hyundai Tucson PHEV
Kia Sportage PHEV
Opel Astra PHEV
Opel Grandland PHEV
Citroen C5 PHEV
Volkswagen Golf PHEV
Yerli üreticiler ve teşvik

Özpeynirci, bu düzenlemenin sadece ithal markalara yönelik olmasının dikkat çekici olduğunu belirtti. Yerli üreticilerin de bu teşviklerden yararlanabilmesi için matrah güncellemelerinin yapılması gerektiğini vurguladı.

"Tüm emeklilere 3 bin TL seyyanen zam verilmeli" Ekonomi DEM'li belediyelerden Kürtçe baskısı Ekonomi 27 şehre bekçi alımı yapılıyor! Ekonomi A101 18 Temmuz 2024 aktüel ürünleri içerisinde! Market