Merkez Bankası'nın faiz kararı açıklandı! Faiz oranının sabit bırakıldığı duyuruldu

Merkez Bankası, faiz oranı kararını kamuoyuna açıkladı. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında yapılan Para Politikası Kurulu toplantısının ardından faiz oranı açıklandı. Peki faiz oranı artırıldı mı? Merkez Bankası faizi sabit mi bıraktı? Detaylar haberimizde...

Abone ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Hafize Gaye Erkan'dan sonra göreve getirilen Başkan Fatih Karahan başkanlığında üçüncü kez bir araya geldi. Gerçekleştirilen kritik PKK toplantısının ardından gözler yapılacak açıklamaya çevrildi.

Piyasaların yakından takip ettiği toplantının ardından yapılan açıklamayla birlikte, faiz oranı ile ilgili karar kamuoyuyla paylaşıldı. Peki Merkez Bankası'nın faiz kararı ne oldu? Merkez Bankası faiz oranını artırdı mı? Merkez Bankası faiz oranını sabit mi bıraktı?

SON TOPLANTIDA FAİZ ORANINDA ARTIŞA GİDİLMİŞTİ

Geçtiğimiz 10 ayda yapılan toplantıların ilk 8 ayında faiz oranında artış kararı alınmıştı.

2023'te yapılan genel seçimlerin ardından, yüzde 8,5 seviyesinde olan faiz oranı, sırasıyla yüzde 8,5'tan yüzde 15'e, yüzde 15'ten yüzde 17,5'a, yüzde 17,5'tan yüzde 25'e, yüzde 25'ten yüzde 30'a, yüzde 30'dan yüzde 35'e, yüzde 35’ten yüzde 40'a, yüzde 40'tan yüzde 42,5'a, yüzde 42,5'tan yüzde 45'e yükseltilmiş ve şubat ayında gerçekleştirilen toplantıda yüzde 45 düzeyinde sabit bırakılmıştı.

31 Mart yerel seçimleri öncesinde yapılan son toplantı olan 21 Mart Perşembe günkü toplantıda ise politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı 500 baz puan artırılarak yüzde 50'ye çıkarılmıştı.

FAİZ ORANININ SABİT BIRAKILDIĞI AÇIKLANDI!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün Başkan Fatih Karahan başkanlığında bir araya geldi. Toplantının ardından, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile ilgili alınan karar kamuoyuna duyuruldu.

Buna göre, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit bırakılmasına karar verildi.

Merkez Bankası tarafından yayımlanan açıklama metninde şu ifadelere yer verildi:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 50 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.

Mart ayında aylık enflasyonun ana eğilimi, devam eden zayıflamaya rağmen öngörülenden yüksek gerçekleşmiştir. Tüketim malı ve altın ithalatındaki seyir cari dengedeki iyileşmeye katkı verirken, yakın döneme ilişkin diğer göstergeler yurt içi talepte direncin sürdüğüne işaret etmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir.

Mart ayında atılan adımların etkisiyle finansal koşullar önemli ölçüde sıkılaşmıştır. Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon 2024 yılının ikinci yarısında tesis edilecektir.

Kurul; makroihtiyati politikaları, piyasa mekanizmasının işlevselliğini ve makro finansal istikrarı koruyacak nitelikte uygulamayı sürdürmektedir. Bu çerçevede, kredi büyümesi ve mevduat faizinde öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizması desteklenmeye devam edilecektir. Likidite gelişmeleri yakından takip edilerek, gerektiğinde sterilizasyon araçlarının etkin şekilde kullanılması sürdürülecektir.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyecektir.

Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacaktır.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacaktır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

Motorin fiyatlarına indirim geldi! Ekonomi Brent petrolün varil fiyatı arttı Ekonomi 1 Dolar ne kadar? İşte Serbest piyasada döviz açılış fiyatları Ekonomi Meyve üretiminde öne çıkan ülkeler! Dünya