Kayseri Şeker Eski YK Üyesi : ''Hayali satışlar yapıldı fabrika zarara uğratıldı''

Kayseri Şeker Fabrikası’nın yönetimden istifa eden Metin Demircan, alım satım biriminde ciddi usulsüzlükler olduğunu iddia etti. Fabrika yönetim kurulu üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Demircan, hizmet almadan kesilen faturalarla ve hayali satışlarla fabrikanın zarar uğratıldığını söyledi.

Kayseri Şeker Fabrikası'ndaki usulsüzlükler gözler önüne serilmeye devam ediyor.

Kayseri Şeker Fabrikası eski Yönetim Kurulu Üyesi Metin Demircan, Ağustos 2021’de Yönetim Kurulu Üyesi ve Denetim Komite Üyesi olarak göreve başladı. Demircan, fabrikada şahit olduğu ve tespit ettiği usulsüzlükleri, İç Denetim Komite Başkanı ile birlikte Yönetim Kurulu ve İç Denetim Başkanlığı’na ilettiğini ifade etti. Her seferinde herhangi bir işlem yapılmadığını ve yapılması istenen denetime de engel olunduğunu söyleyen Demircan, 20 Ocak 2022’de görevinden istifa etmişti.

Aydınlık gazetesine konuşan Demircan, Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu Başkanı ve Üyeleri, Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları, İç Denetim Birim Başkanı ve Satın Alma Müdürü hakkında suç duyurusunda bulundu.

"PİYASA ARAŞTIRMASI YAPILMIYOR"

Metin Demircan, fabrikanın özellikle alım satım departmanının işleyişinde ciddi ihmal ve usulsüzlüklerin olduğunu ve belgeleri savcılığa verdiğini belirtti. Demircan, birçok ürünün ve hizmetin önceden belirlenmiş firmalardan fiyat araştırması yapılmadan değerinden çok daha yüksek fiyatlarla alındığını söyledi:

- Firma ile fabrika arasındaki anlaşmaya göre fabrika, ürünleri sebze halinin günlük açıkladığı 1. sınıf ürün fiyatı üzerine yüzde 10 kâr koyup satın almaktadır. Uygulamanın bu şekilde cereyan etmesinin fabrikanın açıkça zarar etmesine sebebiyet vermesini tespit ettim ve söz konusu hal ürünlerinin, 2021 yılı 10.ayında başka firma ile yaptırdığım sözleşme ile hal fiyatlarından yüzde 12 düşük bedelle alınmasını sağlandım.

"FAHİŞ FİYATLARLA FATURA KESİLİYOR"

 Demircan, Türk Ticaret Kanunu ve Kooperatifler Kanunu uyarınca yazılı olarak yapılması gereken sözleşmelerin sözlü olarak yapıldığını da öne sürdü. KENT TV ile ramazan programı için yapılan 45 bin liralık sözleşme süresinin sona ermesine rağmen ödeme yapılmaya devam edildiğini kaydetti:

- Söz konusu sözlü anlaşmanın sona ermesine rağmen takip edilmediğinden dolayı KENT TV, her ay hizmet vermeye devam ediyor gibi 15 bin lira + KDV gibi bir bedeli olan faturaları kesmeye devam ediyor ve fabrikanın da hizmet almaksızın her ay faturaları, 3 ay süre ile ödemeye devam ettiğini tespit ettik. Yaptığımız inceleme sonucu yerel basına ayda 60 bin lira ile 83 bin lira arasında ödeme yapıldığı tespit edilmiştir.

 Metin Demircan’ın bir başka iddiası da 2019 yılının Nisan ayında yaklaşık 120 bin ton şekerin iki ayrı firmaya satılmış gibi fatura edilmesi oldu. Firmalardan birinin Niğde Asım Bilgili Ticaret diğerinin ise Develi Ticaret olduğunu söyleyen Demircan, o tarihte fabrikanın bilançosunun kötü olduğunu söyledi. Demircan, bankalardan kredi çıkartılmasında yaşanan sıkıntıların düzeltilmesi için iki firmaya da hayali satış yapıldığını iddia etti.

Metin Demircan, Kayseri Şeker Fabrikası'nda vergi kaçırıldığını da belirtti. Şekerin veresiye olarak verilemeyeceğini söyleyen Demircan, hayali satıştan doğan borcun, 7 ay ve hatta 12 ay gibi süreler sonrasında şeker fabrikası tarafından tahsil edilebildiğini belirtti. Demircan, delillerin incelenmesi için de Cumhuriyet savcılarına çağrı da yaptı.

Kripto para borsası FTX iflas etti Ekonomi Kilis'in tescilli zeytinyağının zahmetli yolculuğu başladı Ekonomi Nersoy Tekstil işçileri iş merkezi önünde eylemde Ekonomi Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç'tan stagflasyon uyarısı Ekonomi Tarım ve Orman Bakanlığı pancarda sınıfta kaldı Ekonomi Türk pasaportu Avrupa'da daha ucuz Ekonomi Enflasyon zirvede, alım gücü en dipte Ekonomi Şeker-İş sorunları masaya yatırdı Ekonomi TÜRK-İŞ'ten hükümete ekonomi tepkisi Ekonomi Fındık fiyatı beklentiyi karşılamadı Ekonomi Teksil sektöründe konkordato alarmı Ekonomi Bakan Mehmet Şimşek enflasyonda artışa işaret etti! Ekonomi