Hatay'a özgü arı ırkı yetiştiriliyor

Hatay'da bölgeye özgü bir arı ırkı yetiştiriliyor. Hatay Arıcılar Birliği Başkanı Mehmet Ekici, 4 yıl çalışmadan sonra damızlık arıların üreticilere verileceğini söyledi. Ekici, sektörün sorunlarını gündeme getiren Vatan Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Doğu Perinçek'e teşekkür etti.

Bölgeye özgü arı ırkı yeniden iyileştirilecek, iklime uygun hale getirilecek.

Hatay Arıcılar Birliği tarafından yürütülen çalışma kapsamında Anadolu arı ırkı iyileştirilecek:

- Bizim çalışmamızda Anadolu arı ırkı dediğimiz arıda bulunmaktadır. Yani bölgelerimize göre sıralarsak İç Anadolu, Trakya, Hatay, Düzce, gibi illerde ayrı, ayrı ırkları çalışıyoruz. Bizim amacımız bu coğrafyanın bitki örtüsüne uygun arı yetiştirdiğimiz zaman daha çok verim, kaliteli ürün ve bu arı ırkının muhafazasını sağlamaktır. Bütün bu çalışmaların girdilerini, masraflarını Tarım Bakanlığı karşılamıştır. Ancak bundan sonrası çok, çok önemli ve bakanlığının bundan sonrası da desteğini verirse bu iş başarıya ulaşır. Yani bu damızlık arıları üretip, sahadaki arıcılarımıza bu arıları vermektir. Bundan sonra bakanlık destek vermez ise bu 4 yıllık çalışma ve emek ziyan olur. Bu arılar üreticiye ulaşmadıktan sonra kalite ve üretime yansımaz.

Birliğin Başkanı Mehmet Ekici, 4 yıl çalışmadan sonra damızlık arıların üreticilere verileceğini söyledi:

Yanlış anlaşılmasın, biz yeni bir arı ırkı yaratmıyoruz, biz doğanın bize verdiği bu bölgeye özgür arı ırkını korumaya ve geliştirmeye çalışıyoruz. Bunları yaparken selekte ediyoruz, yani iyi ve kötülerini ayırıyoruz. Bir iyileştirme yapıyoruz, diyelim. Hatay ekotipi Hatay arısı olarak ıslah yapıyoruz, bu çalışmamız 4.senedir, bundan sonra damızlık arı üretip, üreticilere vereceğiz. 

Ekici, yürütülen çalışmada 1. aşamanın bittiğini 2. aşamaya geçildiğini ifade etti:

- Birinci aşamayı geçtik, iyi gitti, buraya kadar sorun yok, bundan sonraki sorun damızlık arının üreticiye ne zaman verileceği aşamasına geldik. Dünya’da arı ırkları birbirine karışıyor, hatta yabancılar Almanya, Amerika gibi ülkelere kaçırıp, ıslah ederek, bize geri veriyorlar. Binlerce döviz ve dolarımız dışarıya gidiyor, biz kendi genetiğimize sahip çıkamadığımız için yabancılar bu işi yapıyor. Bizim ülkemizden erkek arı spremi kaçıran yabancıları yakaladık. Bunları götürüp, ıslah ettikten sonra bize ateş pahasına satıyorlar. Dünya arılarının yüzde 22 si Anadolu kökenlidir. Zengin bir coğrafya ve dünyanın gözü buradadır. Tabi melezleme dolaysıyla arılarımızın kalitesi bozuluyor, arılarımız ölüyor. Amerika’da kirlenmeden ötürü arılar öldü, Amerika Afrika’dan saf arı götürdüler. İsrail de bozdu, o da Afrika’dan saf arı getirmek zorunda kaldılar.

Ekici, sektörün sorunlarını gündeme getiren Vatan Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Doğu Perinçek'e teşekkür etti:

- Türkiye arıcılıkta dünya ikincisi bir sektördür. Bizim bazı sorunlarımız vardır. Bizim Sonbahar ve İlkbahar da arıları üretime teşvik için şeker veririz, biz buna beslenme şekeri diyoruz, bunun devlet tarafından sübnsa edilmesi, diğer ülkelerin çoğunda sübvanse ediliyor, ismini söylemiyorum ama eski TAB başkanı arıcılarımızdan ucuz şeker parası topladı, bir kısmına şekeri verdi, bir kısmına vermedi. Bu mağduriyet çeşitli mahfiller tarafından dile getirildi. Bu arada Doğu Beyde bu sektörün sorunlarına sahip çıktı. Hatta Cumhurbaşkanı yardımcısını arayarak sorunu oraya aktarmıştır. Bu sıkıntıların giderilmesi için ricada bulundular, Doğu Beye bundan ötürü özellikle teşekkür ederim.
"Dolar payı geriledikçe çöküşe gidiyoruz" Dünya Avrupa ve ABD ekonomileri çözüm olarak faize sarıldı Dünya EYT'de prim şartı tartışması Ekonomi Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç'tan stagflasyon uyarısı Ekonomi Tarım ve Orman Bakanlığı pancarda sınıfta kaldı Ekonomi Türk pasaportu Avrupa'da daha ucuz Ekonomi Enflasyon zirvede, alım gücü en dipte Ekonomi Şeker-İş sorunları masaya yatırdı Ekonomi TÜRK-İŞ'ten hükümete ekonomi tepkisi Ekonomi Fındık fiyatı beklentiyi karşılamadı Ekonomi Teksil sektöründe konkordato alarmı Ekonomi Bakan Mehmet Şimşek enflasyonda artışa işaret etti! Ekonomi