Buğday fiyatları düşmeye devam ediyor

Çiftçi, açıklanan buğday fiyatlarının maliyetin altında olduğunu söylüyor. Üstelik ülke genelinde hasadın başlamasıyla birlikte piyasa fiyatları da hızla düşüyor. Zarar etmemek isteyen üretici çözüm bekliyor.

Abone ol

Çiftçi borçlanarak da olsa toprağı işledi bir senedir de alın teri döküyor. Şimdi hasat vakti..

Hasat ayında çiftçi alın terinin karşılığını almayı bekliyor. Hem de bir an önce borçlarını ödemek ve gelecek seneye hazırlık yapmak istiyor.

- Bu fiyatlar maliyet bile değil, makarnalık lüks buğdayı çiftçi getirip satmak zorunda kalıyor çünkü hasat ayı çiftçinin borç ödeme ayıdır.

Toprak Mahsulleri Ofisinin açıkladığı alım fiyatları buğday fiyatlarını aşağı çekti. Hasatın başlamasıyla birlikte fiyatlar tonda 9 bin liraya kadar düştü.

Çiftçi zarar ederken başkaları kar ediyor. Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi Başkanı Mehmet Şerif Öter fiyatı belirleyen sisteme dikkat çekti.

- Bundan büyük makarna firmaları faydalanıyor, TMO fiyatından cesaret alarak daha da düşürüyorlar. 1-2 haftadır içanadolu bölgesinde de hasat başlayınca piyasada buğday arttı, bu durumu da kullanıyorlar. - TMO fiyat açıklamadan önce piyasada 10500 liraya satılan buğday açıklamadan sonra 9500 liraya düştü. Bu düşme bugünlerde de devam ediyor.

Çifitçiye sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen Öter, hükümetten çözüm talep etti. Üreticiye de seslendi:

- Tarım Bakanlığına çağrımız var, ya fiyatı güncelleyin ya da çiftçinin bu işi yapabilmesi için destekleri artırın. Çiftçiye de çağrıda bulunuyoruz, şimdi ürünü satmayın bekleyin, bu fiyatlarla çiftçi zarar ediyor, böyle giderse çiftçi tarımdan kopacak.
Vatandaş alamıyor, esnaf satamıyor: Tezgahlar dolu kalıyor Ekonomi Dev bankadan şaşırtan dolar tahmini Ekonomi Genç işsizlerin sayısı arttı Ekonomi Netflix'ten aboneliklere fahiş zam! İşte yeni fiyatlar Ekonomi