İşte yeni asgari ücretle değişenler

Asgari ücrete yüzde 54,66 oranında zam yapıldı. Zamla birlikte birçok alanda ücretlerde değişiklik meydana geldi. Staj ücreti, işsizlik maaşı, 65 yaş aylığı, engelli aylığı, asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı oranında artış oldu.

Asgari ücrete yapılan zam tüm kalemlerde de değişiklikleri getirdi.

7 milyona yakın çalışanın 2023 yılında alacağı asgari ücret belli oldu. Asgari ücret yüzde 54,66 oranında zamlandı ve 8506 liraya yükseldi.

Buna göre, 2022 Ocak ayına göre net asgari ücret artış oranı %yüzde 100, 2022 Temmuz ayına göre yüzde 54,66, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 74,43 olarak artış gösterdi.

Asgari ücretin artmasıyla birlikte bazı ücretlerde değişiklikler yaşandı. Bunların başında işsizlik maaşı, askerlik ve doğum borçlanması, genel sağlık sigortası primleri, 65 yaş üstü aylıkları geliyor.

Çalışanın ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı kadar işsizlik maaşı ödeniyor. En düşük işsizlik maaşı 3 bin 48 lira, en yüksek de 7 bin 885 lira olarak ödenecek. Emekli olmak isteyen ancak prim gün sayısı yeterli olmayanlar için tanınan doğum ve askerlik borçlanması tutarı da asgari ücret zammı kadar artacak.

Yeni asgari ücretle birlikte en düşük prim 106 lira, en yüksek prim de 799 lira oldu. Genel Sağlık Sigortası primleri de asgari ücret zammı kadar artış yaşandı. GSS primi 332 lira oldu.

Yeni 65 yaş aylığı da 2 bin 604 lira olarak kayıtlara geçecek. Yüzde 40-69 oranlarında engelliliği bulunanlar için bin 738 lira, yüzde 70 ve üzerinde engellilik oranı olanlar için 2 bin 609 liraya, engelli yakını aylığı için de bin 738 ödenecek.

Mevcut asgari ücretle birlikte asgari ücretlinin kıdem tazminatı tavanı 10 bin 8 lira oldu. Asgari ücretliler 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223 lira, yatarak tedavide de 167 lira günlük rapor parası alacak.

Okullardan işletmelere staj yapmak için giden lise ve üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni asgari ücret artış oranı kadar yükselecek. Staj ücreti 2 bin 551 lira oldu.

2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek Ekonomi 8 Bin 500 lira geçim için yeterli mi? Yurt Gana iflas bayrağını çekti Ekonomi Türk pasaportu Avrupa'da daha ucuz Ekonomi Enflasyon zirvede, alım gücü en dipte Ekonomi Şeker-İş sorunları masaya yatırdı Ekonomi TÜRK-İŞ'ten hükümete ekonomi tepkisi Ekonomi Fındık fiyatı beklentiyi karşılamadı Ekonomi Teksil sektöründe konkordato alarmı Ekonomi Bakan Mehmet Şimşek enflasyonda artışa işaret etti! Ekonomi Limonda kriz "geliyorum" dedi! Ekonomi Suların markaları aynı, litreleri aynı ama fiyatları farklı! Ekonomi