Antalyalı salatalık üreticisini ani fiyat düşüşü vurdu

Yaş sebze ve meyve üretim merkezi Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde geçen hafta 12 TL olan dikenli salatalığın fiyatı, 5 TL’ye düştü. Fiyatın bir haftada 7 TL düşmesi üreticiyi çıkmaza soktu. Üreticiye göre bu düşüş maliyetleri bile karşılayamaması sonucu doğuruyor.

Dikenli salatalık deyince ilk akla gelen yer Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde, üretici dertli. Eşsiz iklime ve bereketli topraklara sahip ilçede, dikenli salatalık sadece ihracata yönelik üretiliyor.

Dikenli salatalık başta olmak üzere, tüm salatalık çeşitlerinde fiyat düştü. 13 TL olan silor cinsi salatalık 6 TL’ye, 10 TL olan salatalığın fiyatı ise 5 TL’ye geriledi.

Dikenli salatalığın bakımı zor ve oldukça masraflı.

Girdi maliyetlerini karşılamakta zorluk çeken üretici, düşük fiyata tepki gösterdi.

Dikenli salatalığın en çok ihraç edildiği ülkeler Rusya ve Romanya’da hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi, talebi azalttı. İhracat düştü. Gazipaşa Manşet Gazetesi, Rusya ve Romanya’da tüccarlık yapan Türk firmalardan son durum ile ilgili bilgi aldı. Buna göre, iki ülke de yeterli düzeyde sebze ithalatına başlamadı. Her iki ülke kendi üretimlerine devam ediyor.

İhracattaki tıkanma ilçede ürün fazlalığına neden oldu. Havanın mevsim normallerine dönmesi durumunda ihracatın artması, buna bağlı olarak da fiyatların yükselmesi bekleniyor.

Salatalık üreticisi girdi maliyetlerine kalıcı çözüm istiyor.

Bakan Nebati ticari kredi verilerini açıkladı Ekonomi Bakan Bilgin'den sözleşmelilere kadro açıklaması Ekonomi Mehmet Muş: İhracat yüzde 15,4 arttı Ekonomi Türk pasaportu Avrupa'da daha ucuz Ekonomi Enflasyon zirvede, alım gücü en dipte Ekonomi Şeker-İş sorunları masaya yatırdı Ekonomi TÜRK-İŞ'ten hükümete ekonomi tepkisi Ekonomi Fındık fiyatı beklentiyi karşılamadı Ekonomi Teksil sektöründe konkordato alarmı Ekonomi Bakan Mehmet Şimşek enflasyonda artışa işaret etti! Ekonomi Limonda kriz "geliyorum" dedi! Ekonomi Suların markaları aynı, litreleri aynı ama fiyatları farklı! Ekonomi