Uzmanlar okul çağındaki çocukları akran zorbalığına karşı uyardı

Okulların açılmasıyla “akran zorbalığına” karşı duyarlılık da arttı. Velilerin alacağı en büyük önlem çocuklarını iyi tanımak. Uzmanlar, sanal ortamdaki tehlikelere karşı da ekran gözetimini öneriyor.

Abone ol

Okullar açıldı, velilerin dikkat etmesi gereken konular da arttı. Akran zorbalığının tespiti ve müdahalesi için ailelerin alacağı en önemli önlem çocuklarını iyi tanımak. Uzmanlar konuya ilişkin şu yorumları yaptı:

- Vücudunda açıklamakta zorlanacağı morluklar yaralar çiziklerin olması okula gitme noktasında isteksizliklerin olması beraberinde bunu okul ve akademik başarısındaki düşüşlerin takip etmesi normal zamanda günlük hayatında yapmaktan keyif aldığı hoşlandığı etkinlikleri ve faaliyetleri Artık eskisi gibi keyif almamaya başlaması…
- Bir kere çocuklarını çok iyi gözlemlemeleri gerekiyor. Çocuklarının davranışlarında onların zorbalığa uğradığına yönelik bir gözlemleri olursa ilk olarak sakinliklerini korumalılar. Sağlıklı iletişim kurarken ne küçümsemeliler ne de çocuklarını eleştirel ve yargılayıcı bir tutumla değerlendirmemeliler ve yargılamamalılar.

Sanal dünya bazen bir alay, bazen de fiziksel bir şiddetle ortaya çıkan akran zorbalığını körüklüyor.

Sanal ortamdaki zorbalığa karşı korunmak için ailelerin ekran gözetimi yapması gerekiyor. Uzmanlar çocuklara tablet ya da telefon vermek yerine sanatsal ve sportif aktiviteleri yönlendirilmesini öneriyor.

- Her şeyi sanalda yaşamaya başlıyor ve insan ilişkilerinde ikili ilişkilerinde sorunlar baş göstermeye başlıyor. Sağlıklı iletişim kurması yönünde becerilerini geliştiremeyebiliyor. Saldırgan bir tavır gösterme eğilim de olabiliyorlar. Gergin, agresif bir tavır gösterebiliyorlar.
- Her çocuğun birbirinden farklı ilgisi vardır. Yetenekleri vardır. Bu alanları keşfetmeliyiz. Ekrandan uzaklaştıktan sonraki o süreci Daha kendisi için verimli olabilecek etkinliklerle doldurmasını sağlayabiliriz.
İstanbul'da ders saatleri değiştirildi! Eğitim Malatya'da depremden etkilenen 21 okul yarın tatil edildi Eğitim O üniversiteye 58 akademisyen alınacak Eğitim Sınavlar kaldırıldı, kariyer basamakları değişti: Yeni öğretmenlik yasası yürürlükte Eğitim