Yunanistan basını: "Suriye KKTC'yi tanıyabilir"
Yunanistan basını, Suriye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıyabileceğini iddia etti. Yunan Pentapostagma gazetesi, Suriye’nin KKTC ile Münhasır Ekonomik Bölge anlaşmasında fazladan deniz alanı kazanacağını, dolayısıyla KKTC’yi tanıyacak öncelikli ülkeler arasında yer aldığını yazdı.
KKTC'nin tanınması gündemi Atina'yı endişelendiriyor. Yunan basını KKTC'yi tanıyabilecek ülkelere mercek tuttu. Öncelikli ülkeler arasında Suriye yer aldı..
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Ioannis Kasoulidi’nin, Avrupa Birliği üyesi 2 ülkenin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ofis açacağına yönelik açıklaması, Yunan basınında gündem oldu.
Yunan Pentapostagma gazetesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıması muhtemel ülkeleri inceledi. Gazete, bu ülkeler arasında Macaristan ve Suriye’yi gösterdi. Suriye’nin KKTC’yi tanıyarak Münhasır Ekonomik Bölge anlaşmasında fazladan deniz alanı kazanacağını yazdı.
Yunan Basını: Suriye KKTC’Yİ Tanıyabilir
Sözde devleti tanıyabilecek ülkeler arasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın birçok konuda işbirliği yaptığı Macaristan ile Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB)’ni sözde devlet ile sınırlandırarak Kıbrıs’ın hidrokarbon rezervlerinden bir parça pay alabilecek Suriye de var. Elbette Suriye dediğimizde aynı zamanda Rusya'yı da kastediyoruz. Bu şekilde Rusya ve Türkiye, Kıbrıs'ın (GKRY) rezervleri üzerindeki egemenliğine meydan okuyarak Batılı şirketlerin önüne takoz koyacaktır.
Yunan basınının, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni tanıyacak öncelikli ülkeler arasına Suriye’yi de yazması, itiraf olarak yorumlandı. Çünkü Yunanlar, Suriye’nin Rumlarla değil Türklerle yapacağı deniz yetki alanı sınırlandırma anlaşmasından daha fazla kazancı olduğunu görüyor.
2011 öncesinde de Suriye’den heyetler KKTC’ye gelerek çeşitli teknik görüşmeler yapmış, iki bölge arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi bakımından o dönem Lazkiye-Magosa arasında feribot seferleri başlatılmıştı. Fakat 2011 sonrasında Suriye’de başlayan savaşın ardından bozulan ilişkiler, sürecin ilerlemesine izin vermedi.
Söz konusu bölge, Doğu Akdeniz’in en verimli kaynaklarına ev sahipliği yapıyor. Kıbrıs, Lübnan, Suriye ve İsrail arasında kalan Levant Havzası’nda, 3,45 trilyon metreküp doğal gaz ve 1,7 milyar varil petrol bulunuyor.