Ukrayna'dan kirli bomba hazırlığı

Rusya Ukrayna’nın “kirli bomba” yani radyoaktif içerikli bomba saldırısı hazırladığını duyurdu. Konuyu BM ve NATO ile ilgili tüm uluslararası kuruluşlara iletti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, başta Türkiye olmak üzere ABD, Fransa ve İngiltere’deki mevkidaşlarını uyardı.

Rusya, Ukrayna’daki Nazi taburlarının “kirli bomba” saldırısı hazırladığını duyurdu. Moskova, radyoaktif içerikli maddelerle hazırlanan bombalar patlamadan harekete geçti. Rusya konuyu BM’ye, NATO’ya ve ilgili tüm uluslar arası kuruluşlara iletti. Kirli bombaların Dnipropetrovsk bölgesindeki Doğu Mineral Zenginleştirme Tesisi ve Kiev'deki Nükleer Araştırma Enstitüsü’nde hazırlandığı belirtildi.

UKRAYNA’NIN KİRLİ BOMBA PLANI

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Türkiye, ABD, Fransa ve İngiltere’deki mevkidaşlarına konuyu aktardı. Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da provokasyona izin vermeyeceğini vurguladı:

- Ukrayna'da kirli bomba üretebilecek teknolojiye sahip bilim enstitüleri hakkında özel bilgiler mevcut. Bunun boş bir şüphe olmadığına ve planlanabildiğine dair çeşitli kaynaklardan teyit edilen bilgiye sahibiz. Bu konuyu çözeceğiz. Bunun gibi bir provokasyonun engellenmesiyle meşgulüz.

ABD VE AB ORTAK AÇIKLAMASI

 BM’ye taşınan konu AB ülkelerinde de gündemdeydi. ABD, Fransa ve İngiltere Dışişleri adına ortak açıklama yapıldı:

- Bugün ülkelerimizin savunma bakanları Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bu ülkenin talebi üzerine ayrı ayrı görüştü. Ülkelerimiz, Rusya'nın Ukrayna'nın kendi topraklarında kirli bomba kullanmaya hazırlandığına ilişkin yalan iddialarını reddetti. Rusya'nın gerginliği artırmaya yönelik bu bahanelerini reddediyoruz.

 
Uluslararası hukukta kullanımı yasaklanan kirli bomba için BM, Ukrayna’ya heyet gönderecek. Açıklamayı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Genel Direktörü Rafael Grossi yaptı. Bir ay önce de bu yerlerden birini teftiş ettiğini, nükleer faaliyet veya malzeme bulunmadığını söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimyr Zelenskiy ise Rusya’yı hedef aldı. Moskova’yı hikaye uydurmakla itham etti.

Batı medyası, ABD ve AB istihbaratında Rusya'nın kirli bomba ya da başka bir nükleer silah hazırlığına ilişkin bilgi olmadığına dikkat çekiyor.

Rusya'dan nükleer tatbikat Dünya İngiltere’de Rishi Sunak dönemi başladı Dünya Çeçen askerlerden çatışma bölgesindeki yoksul halka yardım Dünya Lübnan halkı, Hizbullah'ı destekliyor mu? Dünya Tahran'da askeri geçit töreni yapıldı Dünya İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Türkiye mesajı Dünya ABD'nin savaş aracı: Dolar! Dünya Venezuela Devlet Başkanı Maduro antiemperyalist kongrede konuştu Dünya Türkiye Tahran Büyükelçiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı Dünya Telegram'ın CEO'su neden gözaltında? Dünya İngiltere sokaklarını şiddet sardı Dünya Venezuela'da Amerikancı kalkışma! 1'i asker 17 kişi hayatını kaybetti Dünya