Telegram'ın CEO'su neden gözaltında? Pavel Durov, ABD'li yetkililerin taleplerini ifşa etmişti

Mesajlaşma uygulaması Telegram’ın kurucusu Pavel Durov’un Fransa’da gözaltına alınması tartışılmaya devam ediyor. Durov, daha önce ABD Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın kendisinden uygulamaya erişim için bir arka kapı yerleştirmesini istediğini ve bunu reddettiğini açıklamıştı.

Abone ol

Mesajlaşma uygulaması Telegram’ın kurucusu Rus asıllı Pavel Durov’un Fransa’da gözaltında tutulmaya devam ediyor. Fransız yargı makamları 24 Ağustos’ta gözaltına alınan Durov’un 48 saat daha uzattı.

Rusya vatandaşlığının yanı sıra Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri ve St. Kitts and Nevis vatandaşlığı da bulanan Durov’un gözaltına alınması dünya kamuoyunun gündeminde.

Birleşik Arap Emirlikleri, “Telegram kurucusu Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşı Pavel Durov'un davasını yakından takip ediyoruz” açıklaması yaptı.

Telegram, Rusya'da özellikle X, Facebook, YouTube ve Instagram gibi sitelere erişim engeli de getirilmesiyle sosyal medya alanında son dönemde hızla en popüler platform haline geldi.

Rusya, Belarus ve Ukrayna gibi ülkelerdeki çoğu resmi kurumun da duyurular yapmak için kullandığı platform, Ukrayna Savaşı ve İsrail'in Gazze saldırılarına ilişkin yaşanan gelişmeler ve bilgi akışı için de kritik öneme sahip görülüyor.

Kullanıcılarının ifade özgürlüğü ve gizliliği konusunda devletlerle yoğun şekilde mücadele ettiğine dair sıklıkla açıklamalarda bulunan Durov, son olarak ABD hükümetinin kendisine ulaşarak bu konularda baskı yaptığını söylemişti.

Batılı ülkeler, TikTok ve Telegram gibi kendi kontrolleri dışında olduğunu düşündükleri platformları itibarsızlaştırmaya çalışırken, çevrimiçi platformlar üzerindeki kontrollerini giderek derinleştirmeye hedefinde...

Pavel Durov, ABD Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın (EFBİAY) kendisinden uygulamaya erişim için bir arka kapı yerleştirmesini istediğini ve bunu reddettiğini açıklamıştı.

BATI, RUS YAZIŞMALARININ PEŞİNDE

Durov’un gözaltına alınması Rus basınında da tartışılıyor.

Rusya'nın önde gelen gazetelerinden Kommersant'ta yer alan haberde Telegram kullanıcılarının veri ve yazışmalarının platformun sunucularında saklandığına dikkat çekildi. Haberde, şifreleme anahtarlarının paylaşılması halinde üçüncü tarafların bu verilere erişebileceğine işaret edildi.

İstihbarat kurumlarının Telegram'daki gizli sohbet odalarına erişmek istediği ifade edilen haberde, bunun sağlanması için de deşifre yapmak amacıyla özel anahtarın gerektiği kaydedildi.

Gazze'de can kaybı 40 bin 476'ya yükseldi Dünya Eylem Tok'un iddiaları yalanlandı Dünya İki ülke Yahya Sinvar'ı arıyor Dünya Trump'tan 3. Dünya Savaşı çıkışı Dünya