Tayvan’daki yerel seçimleri Amerikancılar kaybetti

ABD, Tayvan’daki yerel seçimlerde kaybetti. Çin ile birleşmeyi savunan muhalefetteki Milliyetçi Parti, Çin’i bir tehdit olarak nitelendiren iktidar partisi Demokratik İlerleme Partisi'ne karşı zafer elde etti. Bu sonuçlar 2024'te yapılacak genel seçim sonuçlarında da belirleyici olacak.

ABD'nin Çin'i kuşatma planının en kritik aktörlerinden Tayvan’da yerel seçimler yapıldı. Çin ile gerilimi artıran iktidar partisi Demokratik İlerleme Partisi, sandıkta hezimet yaşadı. Sandıktan zaferler çıkan Çin ile birleşmeyi savunan Milliyetçi Parti oldu.

Merkezi Seçim Komisyonunun ilan ettiği geçici sonuçlara göre Milliyetçi Parti, başkent Taipei dahil toplam 21 büyükşehirden 13'ünü aldı. İktidardaki Demokratik İlerleme Partisi ise sadece 5 koltuk kazanabildi. İki vilayette bağımsız adaylar, bir kentte de Tayvan Halk Partisi ipi önde göğüsledi.

ABD'yi Tayvan'a davet ederek Çin ile gerilimi arttıran iktidar partisi sonuçlar karşısında tepetaklak oldu. Tayvan Yönetimi Başkanı Tsai Ing-wen Demokratik İleri Parti genel başkanlığından istifa etti.

22 milyon nüfuslu Tayvan'da genel seçimler ve yerel seçimler 4'er yıl arayla yapılıyor. Tayvan yönetimini belirleyecek genel seçimler 2024'te yapılacak. Tsai, 2024'te yapılacak genel seçimde de dönem sınırlaması nedeniyle başkan adayı olamayacak.

Çin Halk Cumhuriyeti’nden de seçim sonuçlarına dair açıklama geldi. Pekin, sonuçları Tayvan halkının ezici bir çoğunlukla barışı, istikrarı ve “iyi bir yaşamı” desteklediğinin kanıtı olarak memnuniyetle karşıladı. Çin'in Tayvan İşleri Ofisi’nden yapılan açıklamada barışçıl ilişkileri ilerletme ve yabancı müdahaleye ve bağımsızlık çağrılarına karşı çıkma sözü verdi.

The Economist'den çarpıcı itiraf: ''Transatlantik ittifakı risk altında'' Dünya Irak: ''Komşularımıza karşı teröre izin vermeyeceğiz'' Dünya Afganistan'da Kadınlar Çarşısı faaliyete başladı Dünya İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Türkiye mesajı Dünya ABD'nin savaş aracı: Dolar! Dünya Venezuela Devlet Başkanı Maduro antiemperyalist kongrede konuştu Dünya Türkiye Tahran Büyükelçiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı Dünya Telegram'ın CEO'su neden gözaltında? Dünya İngiltere sokaklarını şiddet sardı Dünya Venezuela'da Amerikancı kalkışma! 1'i asker 17 kişi hayatını kaybetti Dünya ABD, Venezuela'da düğmeye bastı Dünya Avrupa bürokratlar Orban'dan rahatsız Dünya