Suudi Arabistan'da sıfır karbon emisyonlu şehir projesi

Suudi Arabistan'da dikkat çeken bir şehir inşaa ediliyor. Şehrin ismi The Line. Uzun bir çizgi şeklinde planlanan şehir sıfır karbon sıfır araba ve sıfır sokak mantığıyla planlanıyor. Şehrin bir ucundan diğerine geçmenin sadece 20 dakika süreceği belirtiliyor.

Suudi Arabistan, “The Line” adlı sıfır karbon emisyonuna sahip olacak şehir projesini açıkladı.

Suudi Arabistan Prensi Muhhammed bin Selman tarafından ülkenin kuzeybatısında başlatılan proje, %100 yenilenebilir enerji kaynaklarını, yapay zekâyı, robotları, otonom araçları ve tamamen geleceğin teknolojilerinin kullanması hedefleniyor.

Suudi Arabistan’ın petrol ihracatına ekonomik bağımlılığını sona erdirmek amacıyla planlanan şehir, kuzeybatı Suudi Arabistan’da yarım trilyon dolarlık yeşil enerjili iş bölgesi olan NEOM’daki ilk gelişme olacak.

Bin Salman, The Line’daki her şeyin “eve beş dakikalık yürüme mesafesinde” olacağını iddia ediyor. 100 mil uzunluğundaki bir şehirde bunun nasıl olacağı hâlâ belirsiz, ancak Bin Salman bir uçtan diğerine geçmenin sadece 20 dakika süreceğini iddia ediyor.

Bu ulaşım hayali ise, şehir parçalarını birbirine bağlayan yüksek teknolojili bir ulaşım yolu olan “The Spine” sistemi sayesinde. Bu yeraltı “Omurga katmanı”, resmi belgelere göre “ultra yüksek hızlı geçiş” ve “Yapay zeka destekli taşıma” konularına odaklanıyor.

Bin Salman ayrıca, dünyanın en gelişmiş şehirlerinde insanların “hayatlarının yıllarını işe gidip gelerek geçirdiklerini” savundu ve 2050’ye kadar bu eğilimin iki katına çıkacağını belirtti. Ve bu uzun, üzücü iş yolculuklarıyla, daha fazla insan kirlilikten ölecek.

Prens, her yere beş dakika içinde gidebilmenin ölümcül trafik kazalarını da sınırlayacağını söyledi.

Digital Bridge-2022 Uluslararası Teknoloji Forumu Astana'da Dünya Tatar'dan ABD'ye silahlanma yarışı tepkisi Dünya İran ve Tacikistan arasında ilişkiler gelişiyor: Kültür ve sanat anlaşması imzalandı Dünya Lübnan halkı, Hizbullah'ı destekliyor mu? Dünya Tahran'da askeri geçit töreni yapıldı Dünya İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Türkiye mesajı Dünya ABD'nin savaş aracı: Dolar! Dünya Venezuela Devlet Başkanı Maduro antiemperyalist kongrede konuştu Dünya Türkiye Tahran Büyükelçiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı Dünya Telegram'ın CEO'su neden gözaltında? Dünya İngiltere sokaklarını şiddet sardı Dünya Venezuela'da Amerikancı kalkışma! 1'i asker 17 kişi hayatını kaybetti Dünya