Sovyetler Birliği'nde maaşlar ve devlet perakende fiyatları

Sovyetler Birliği’nde çalışanların ne kadar ücret aldığı, bu ücretin yeterli olup olmadığı, tüketim maddelerinin fiyatları ve alınan ücretlerle kıyaslaması her zaman merak edilen konuların başında gelmiştir. İşte SSCB’de 1947 yılında gerçekleşen parasal reform ve devlet perakende fiyatları.

Haberin devamı için tıklayınız

üyük Anayurt Savaşı yıllarında Kızıl Ordu’nun bakımına  ve askeri sanayinin konuşlandırılmasına büyük miktarda paralar harcanmıştı. Bu dönemde tüketim mallarının üretimi büyük ölçüde azalırken askeri harcamalar da büyük miktarda paranın serbest bırakılmasına vesile olmuştu. Buna ek olarak, geçici işgal edilen Sovyet bölgelerinde sahte paralar kullanıma sokulmuştu. Spekülatörlerin elinde büyük nakit stokları birikmişti.

  Bu dönemde tüketim mallarının fiyatları katlamalı bir şekilde artış göstermiş, gıda ve mamul malları bütün dünyada olduğu gibi nüfus üzerinden karneyle dağıtılmıştır. Savaş sırasında olumlu bir rol oynayan bu sistem savaştan sonra ekonominin gelişimini yavaşlatmıştır. Artan dengesizlikleri önlemek adına 14 Aralık 1947’de SSCB Bakanlar Konseyi ve Bolşeviklerin Tüm Birlik Komünist Partisi Merkez Komitesi “parasal reformun uygulanması, gıda ve sanayi malları için karne uygulamasının kaldırılması” kararını kabul etmiştir. 2. Dünya Savaşı’nın sonrasında dünyada karne uygulamasını kaldırmayı başaran ilk ülke Sovyetler Birliği olmuştur. İngiltere’de karne uygulaması ancak 1950’li yılların ortalarında kaldırılabilmiştir.