"Sosyalist modernleşmede yeni dönem"

Çin Komünist Partisi Genel Sekteri Xi Jinping’in 20. Ulusal Kongre’nin ardından ağırladığı ilk lideri Vietnam Komünist Partisi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong oldu. Liderlerin zirvesi bölge genelindeki uyum ve iş birliği potansiyelini vurguluyor.

Abone ol

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekteri ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, pazartesi günü Vietnam Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri Nguyen Phu Trong’u ağırladı. Xi görüşme sırasında her iki ülkenin de hem fırsat hem de meydan okumalarla karşı olduğunun altını çizerek, Çin’in sosyalist inşa ve ikili ilişkilerin gelişimi noktasında Vietnam ile çalışmaya istekli olduğunu söyledi. Xi, Çin ile Vietnam arasındaki dostluk ve iş birliğine katkıları nedeniyle Nguyen’e “Çin Halk Cumhuriyeti Dostluk Madalyası” takdim etti.

Nguyen Phu Throng da Vietnam Komünist Partisi Genel Sekteri seçilmesinin ardından söz verdiği üzere Çin’i ziyaret ettiğini belirterek iş birliğine hazır olduklarını söyledi. Throng özellikle Vietnam’ın “İki Koridor ve Tek Ekonomik Çember” ile Çin’in Kuşak ve Yol İnisiyatifi arasında bağlantı kurulabileceğini vurguladı.  İki lider, sosyalist modernleşmeyi sürekli olarak ilerletme, kalkınma stratejilerini uyumlu hale getirme, yeşil kalkınma, dijital ekonomi ve iklim değişikliği gibi çeşitli alanlarda iş birliğini teşvik etme konusunda anlaştılar.

KARŞILIKLI GÜVEN PEKİŞTİ

ÇKP Genel Sekreteri Xi Jinping’in 20. Ulusal Kongre’nin ardından ilk yabancı lider olarak Nguyen Phu Throng’u ağırlaması ikili ilişkilere verilen önem olarak yorumlandı. Vietnam’ın Çin Büyükelçisi Pham Sao Mai liderlerin buluşmasını “İlişkilerin derinleşmesi, siyasi güvenin pekişmesi ve iş birliğinin yeni aşaması” olarak yorumladı. Guangxi Sosyal Bilimler Akademisi’nden Sun Xiaoying de Global Times gazetesine verdiği tarafların ekonomik potansiyeline dikkat çekti.

Vietnam sadece ASEAN’ın kilit önemdeki bir üyesi değil aynı zamanda Çin’in önderliğinde inşa edilen Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) anlaşmasının bileşeni olmasıyla öne çıkıyor. Çin ve Vietnam’ın küresel ekonomik durgunluk uyarılarının gölgesinde yapacağı iş birliği daha da önem kazanırken, Batı medyası iki ülkeyi rekabet halinde göstermeye özen gösteriyor. Buna karşın taraflar ekim ayında Çin-Vietnam Ekonomik ve Ticaret İş Birliği toplantısında bir araya gelirken, Güney Çin Denizi gibi alanlarda olası sorunlara karşı diyalog yolunda ısrar edeceklerinin altını çizdi.

Çin, Vietnam’ın en büyük ticaret ortağı statüsünü korurken, Vietnam da ikili ilişkilerin gelişmesiyle ASEAN içinde Çin’in en büyük ticaret ortağı haline geldi. Vietnam Endüstri ve Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre 55,9 milyar dolar ile Çin, Vietnam’ın en büyük ihracatçısı olarak kayıtlara geçti.

VİETNAM, ABD SEFERİNE KATILMAYACAK

Çin ve Vietnam arasındaki liderler zirvesi sadece iki ülke kamuoyunda değil Batı medyası tarafından da yakından takip ediliyor. Asya-Pasifik bölgesindeki gelişmelere odaklanan “The Diplomat” dergisi konuya ilişkin yayımladığı makalede “Nguyen Phu Trong’un gezisi Çin ve Vietnam arasındaki özel ilişkiyi gösterdi” başlığını tercih etti. Makalede Xi ve Nguyen buluşmasına dair şu ifadeler kullanıldı:

“Vietnam, gerçekte uzun süredir ‘Dört Hayır’ politikasına bağlı kalıyor: Vietnam herhangi bir askeri ittifaka katılmaz, başka ülkelerle ittifak kurup diğer ülkeleri hedef almaz, yabancı ülkelerin Vietnam sınırları içinde üs kurmasına izin vermez ve kendisi de uluslararası ilişkilerde güç kullanmaz. Karşılıklı güveni güçlendirmek ve Çin-Vietnam gelişmesi için sağlam temel atmak isteyen Trong, büyük ihtimalle duruşunu koruyacak ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile ilişkisinin Çin’in olan bağlara zarar vermeyeceğini temin edecek.”

Sırp lider Vucic orduya hazır ol emri verdi Dünya Soçi'de kritik Karabağ zirvesi gerçekleşti Dünya Hindistan’da asma köprü çöktü: 141 ölü Dünya Sınır sorunları ve normalleşme ele alınacak Dünya