Rusya'yı terk etmenin bedeli: 240 milyar
Rus düşünce kuruluşu Stratejik Araştırmalar Merkezi, Rusya’dan ayrılan veya faaliyetlerini kısıtlayan Batılı şirketlerin 200 ila 240 milyar dolar mali kayba uğradığını açıkladı. Avrupa’da ise en çok kaybeden şirketler İngiliz ve Alman şirketleri oldu.
Rusya'ya yaptırım uygulayan Avrupa büyük zararda. Rusya ile büyük bir ticari hacme sahip olan bu şirketlerin akıbeti son yayımlanan raporla ortaya çıktı.
Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin hazırladığı rapora göre, Rusya’dan ayrılan şirketlerin toplam kaybı 200 ile 240 milyar dolar arasında hesaplanırken, Finlandiya yüzde 2 ile Gayri Safi Yurtiçi Hasılada oransal anlamda en çok mali kayba uğrayan ülke oldu.
9 Eylül itibarıyla, Rusya’da faaliyet gösteren en büyük yabancı şirketlerin yüzde 7’sinin ülkedeki faaliyetlerini tümüyle sonlandırdığı bilgisine yer verilen açıklamada, şirketlerin yüzde 34’ünün de faaliyetlerinde sınırlamaya gittiğinin altı çizildi.
Raporda, Rusya’daki varlıklarını satma kararı alan yabancı şirketlerin bu varlıklarını yüzde 70’e varan indirimlerle devrettiklerine de işaret edilirken, sektörel bazda en çok petrol ve doğal gaz, bankacılık, otomobil üretimi ve gıda alanlarından çekilen şirketlerin kayıplara maruz kaldığı bildirildi.
Rusya’dan çekilen Batılı şirketler, Ukrayna'ya desteklerini göstermek için bu hamleyi yapmıştı. Raporda petrol ve gaz alanlarında faaliyet gösteren yabancı işletmelerin yanı sıra bankacılık, otomotiv ve gıda sektörlerinin en ciddi kayıplara uğradığı belirtildi.
Ukrayna savaşının ilk gününde Rusya'dan tamamen ayrılan firmalar tarafından toplam 70-90 milyar dolar kayıp kaydedildi.
Rusya’yı en hızlı terk eden şirketler Finlandiyalı kurumlar oldu. Bildirime göre, Finli işletmelerin yüzde 80'i Rusya'dan çekilme kararı alırken, onu Danimarka (yüzde 73) ve Birleşik Krallık (yüzde 35) ile izledi.