Rusya'dan Kamboçya'daki 3'lü bildiriye tepki

Yeni dünya şekillenirken Asya Pasifik’teki hareketlilik G20 öncesi Kamboçya’da düzenlenen ASEAN 2022 zirvesine yansıdı. ABD, Japonya ve Güney Kore ortak bildiri ile Çin ve Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyetini hedef aldı.

G20’den hemen önce Kamboçya’da yapılan Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ASEAN Zirvesi yapıldı. Zirveye Asya Pasifik damga vurdu.

Zirveye katılan ABD, Japonya ve Güney Kore başkanları üçlü toplantı yaptı. Gündem Asya-Pasifik’ti, ortak bildiri hazırlandı. Bildirinin hedefi Çin ve Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti idi.

Güney Kore ve Japonya ile peş peşe askeri tatbikatlar yapan ABD Başkanı Joe Biden, Çin'i kuşatma planlarından geri adım atmayacakların söyledi. Çin ile rekabetin şiddetleneceğini, temennisinin rekabetin çatışmaya dönüşmemesi olduğunu kaydetti. Tayvan’a desteğin süreceğini ifade etti. Pyonyang’ı tehdit etmeye çalıştı. Yeni bir füze denemesine verilecek karşılığın sert olacağını söyledi.

Üç ülkenin ortak bildirisi, zirve için Kamboçya’da olan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a soruldu. Lavrov’un yanıtı net oldu, “ABD ve NATO, Asya-Pasifik’in kontrolünü ele geçirmek istiyor” dedi.

Avustralya, ABD ve İngiltere arasındaki AUKUS anlaşmasını hatırlattı Lavrov. Batı'nın bölgeyi "askerileştirip" Çin ve Rusya'nın çıkarlarını da kontrol altına almak niyetinde olduğunu belirtti.

Şi ile Biden ilk kez buluştu Dünya Mark Zuckerberg'ten işçi kıyımı Dünya Milli AESA Radarı Akıncı'ya takılacak Bilim ve Teknoloji Lübnan halkı, Hizbullah'ı destekliyor mu? Dünya Tahran'da askeri geçit töreni yapıldı Dünya İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Türkiye mesajı Dünya ABD'nin savaş aracı: Dolar! Dünya Venezuela Devlet Başkanı Maduro antiemperyalist kongrede konuştu Dünya Türkiye Tahran Büyükelçiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı Dünya Telegram'ın CEO'su neden gözaltında? Dünya İngiltere sokaklarını şiddet sardı Dünya Venezuela'da Amerikancı kalkışma! 1'i asker 17 kişi hayatını kaybetti Dünya