Putin'den ABD'ye uyarı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Almanya'ya füze yerleştirmesi durumunda, Rusya'nın da kendi silahlarını konuşlandırma konusunda herhangi bir kısıtlama altında olmayacağını belirtti. Putin, bu planların Soğuk Savaş dönemini hatırlattığını söyledi.

Abone ol

St. Petersburg'da düzenlenen Donanma Günü ana askeri geçit töreninde konuşan Putin, Rusya'nın Donanma Günü'nü kutladı. Geçit töreninde yaptığı konuşmada, ABD'nin 2026'dan itibaren Almanya'da uzun menzilli hassas füze sistemleri konuşlandırma planlarına dikkat çekti.

Putin, ABD'nin bu tür planlarını hayata geçirmesi durumunda, Rus donanmasının kıyı kuvvetlerinin yeteneklerinin artırılması ve orta ve kısa menzilli füzelerin konuşlandırılması konusundaki önceki tek taraflı kısıtlamalardan muaf olacaklarını vurguladı. Önemli kamu ve askeri tesisler, idari ve sanayi merkezleri ve savunma altyapısının bu füzelerin menzili içinde olacağını belirten Putin, bu füzelerin uçuş süresinin yaklaşık on dakika olacağını ekledi. Ayrıca, ABD'nin Typhon füze sistemlerini tatbikatlar sırasında kendi topraklarından Danimarka ve Filipinler'e tedarik edip konuşlandırdığını ve bunun Soğuk Savaş dönemini hatırlattığını ifade etti.

Putin, 2026'da Almanya'ya konuşlandırılacak Amerikan füzelerinin gelecekte nükleer başlıklarla donatılabilecek türden olduğuna da dikkat çekti. Rus savaş gemilerinin hipersonik füze sistemleriyle donatılmaya devam edileceğini belirtti. ABD'nin Rus stratejik uçaklarının uçuşları nedeniyle gerginlik yarattığını, ancak bu önlemin Asya-Pasifik bölgesinde güvenliği sağlamak için tasarlandığını dile getiren Putin, Rusya'nın bu eylemlerinin ABD ordusunun Rusya için hassas bölgelerde artan faaliyetlerine bir yanıt olduğunu söyledi.

Rus lider, "Bugün dikkatimiz, Rus stratejik uçaklarının uçuşlarıyla bağlantılı olarak Washington'da artan gerginliğe çekiliyor. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana Rus stratejik füze gemileri sınırlarımızdan uzakta hava devriyesi yapmıyordu çünkü o dönemde artık buna gerek olmadığına inanılıyordu. Ancak ABD, bu tek taraflı iyi niyet jestine karşılık vermedi ve sınırlarımızın yakınında devriye gezmeye devam etti" dedi.

Putin, Rusya'nın hava savunma sistemlerini geliştirmeye devam ettiğini ve bir dizi saldırı sisteminin geliştirilmesinde son aşamaya geldiklerini duyurdu. Donanmanın Rusya'nın ulusal çıkarlarını savunmadaki rolünü vurguladı.

Pezeşkiyan göreve başladı Dünya Antony Blinken ile Vang Yi bir araya geldi Dünya Savaş uçağı eğitim uçuşunda düştü Dünya O ülkede aşırı sıcaklar nedeniyle tüm kamu kurumları tatil edildi Dünya