Prens Harry'den Afganistan itirafı!

İngiliz Kraliyet ailesinden ayrılarak ABD'ye yerleşen Sussex Dükü Prens Harry'nin 10 Ocak'ta yayımlanacak "Spare" adlı kitabında, "Afganistan'daki görevi sırasında 25 kişiyi öldürdüğü ve bundan utanç duymadığı" ifadeleri, ülkede birçok kesim tarafından tepkiyle karşılandı.

Prens Harry'nin merakla beklenen anı kitabının, 10 Ocak'taki yayın tarihinden önce İspanya'da yanlışlıkla satışa sunulmasının ardından kitaptan bazı bölümler art arda basına sızdı.

Prens Harry'nin kitabında, Afganistan'da görev yaptığı döneme ilişkin anılarına da yer verdiğini yazdı. Kitapta Harry'nin "Afganistan'daki görevi sırasında 25 kişiyi öldürdüğünü ve bundan utanç duymadığını" dile getirdiği aktarıldı.

Savaşta askerlerin genellikle kaç düşman öldürdüklerini bilmediklerini ve gelişigüzel ateş ettiklerini belirten Prens Harry ancak "Apaçiler ve dizüstü bilgisayar çağında", kaç düşman savaşçıyı öldürdüğünü kesin bir dille söyleyebileceğini ifade etti.

Prens Harry, kitabında öldürdüğü kişiler için "Yani benim sayım 25. Beni tatmin eden bir sayı değil ama utandırmıyor da." ifadelerini kullandı.

Prens Harry'nin Afganistan'da 25 kişiyi öldürdüğü itirafı, ülkede birçok kesim tarafından öfkeye neden oldu.

Afganistan'daki İngiliz kuvvetlerini komuta etmek için 2003’te başkent Kabil'e gönderilen eski Albay Richard Kemp de BBC'ye yaptığı değerlendirmede, Prens Harry'nin Afganistan'da 25 kişi öldürmesini "satranç taşlarının tahtadan çıkarılması" olarak tanımlamasını "düşüncesizce" bulduğunu belirtti.

Eski bir albay olan Muhafazakar Parti milletvekili Bob Stewart da "Böyle şeyleri neden yaptığını merak ediyorum. Gerçek askerler çekinir. Tanıdığım insanlar böyle şeylerle övünmezler. Daha çok bunu yapmak zorunda olduklarına pişman olurlar." değerlendirmesinde bulundu.

İngiliz halkı Prens Harry’nin cezasız kalmamasını savunuyor.

Taliban'dan da Prens Harry'nin kitabında yer alan ifadelere tepki geldi. Afganistan geçici hükümetinin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulkahar Belhi, "Prens Harry'nin bu yorumları masumları hesapsızca katleden işgal güçlerinin elinde Afgan halkının yaşadığı travmanın ufak bir örneğidir." diye konuştu.

Taliban sözcülerinden Bilal Kerimi de Afganların "işgal suçlarını" unutmayacağını belirterek "Böylesi suçlar sadece bir ülkeyle sınırlı değildir. Afganistan'a saldıran her ülkenin buna benzer hikayeleri var." değerlendirmesinde bulundu.

Taliban'ın önde gelen bileşenlerinden Hakkani Grubunun liderlerinden Enes Hakkani de Prens Harry'nin, Afganistan'da 25 kişiyi öldürmesini "satranç taşlarının tahtadan çıkarılması" olarak görmesine tepki göstererek "Bu savaştan mağlup ayrıldınız. Öldürdüğünüz kişiler satranç taşları değildi. Onlar insandı." ifadelerini kullandı.

Pentagon, Ukrayna askerlerine ABD'de Patriot eğitimi verecek Dünya Batı'yı titreten "Nükleer üçlü" Dünya İran halkı neden Fransa Büyükelçiliği önünde toplandı? Dünya Lübnan halkı, Hizbullah'ı destekliyor mu? Dünya Tahran'da askeri geçit töreni yapıldı Dünya İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Türkiye mesajı Dünya ABD'nin savaş aracı: Dolar! Dünya Venezuela Devlet Başkanı Maduro antiemperyalist kongrede konuştu Dünya Türkiye Tahran Büyükelçiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı Dünya Telegram'ın CEO'su neden gözaltında? Dünya İngiltere sokaklarını şiddet sardı Dünya Venezuela'da Amerikancı kalkışma! 1'i asker 17 kişi hayatını kaybetti Dünya