MİT devrede! İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük esir takası Ankara'da olacak

Rusya ile ABD arasında varılan geniş kapsamlı esir takası anlaşması çerçevesinde Rusya’da hapiste tutulan Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich ve Rus esirler bugün serbest bırakılacak.

Abone ol

Rusya ile ABD arasında geniş kapsamlı bir esir takası anlaşması sağlandı. Anlaşma kapsamında ABD'den Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich'in de aralarında bulunduğu üç vatandaş ve Rus esirlerin serbest bırakılacağı bildirildi. ABD'li yetkililer, Gershkovich'in yanı sıra ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan ve Rus-Amerikan radyo gazetecisi Alsu Kurmasheva'nın da serbest bırakılacağını doğruladı.

Anlaşmanın detayları henüz açıklanmadı, ancak 8’i Rus toplam 24 kişinin serbest bırakılacağı belirtiliyor. Serbest bırakılacak kişiler arasında Kremlin muhalifi İngiltere ve Rusya çifte vatandaşı Vladimir Kara-Murza, Rus muhalif Ilya Yashin ve insan hakları savunucusu Oleg Orlov da bulunuyor.

Esir takası, Ankara'da Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) koordinasyonunda TSİ 19:00'da gerçekleşecek. Bu takas, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana gerçekleşen en büyük esir takası olarak öne çıkıyor.

Evan Gershkovich, Mart 2023'te Yekaterinburg'da bir haber görevi sırasında tutuklanmış ve CIA için casusluk yapmakla suçlanmıştı. Gershkovich ve Wall Street Journal, suçlamaları reddetti. Geçen ay suçlu bulunarak 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

ABD Deniz Piyadesi Paul Whelan ise 2020'de casusluk suçlamasıyla 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Kremlin muhalifi Vladimir Kara-Murza, Putin yönetimine karşı kampanya yürütmüş ve Ukrayna'nın işgalini eleştirmişti; bu sebeple 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

NATOistan Avrasya'ya karşı Dünya İsrail'in Beyrut'a saldırısında ölenlerin sayısı 7’ye yükseldi Dünya Bergusi: Filistin halkı için mücadeleden başka çıkış yolu yok Dünya KKTC'den ABD'ye savaş gemisi tepkisi! Dünya