İran Meclisi'nden Şanghay İşbirliği Örgütü onayı
İran Meclisi, Şanghay İşbirliği Örgütü'ne tam üyeliğe onay verdi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, “Çok taraflılık yaklaşımı bu yüzyılın bir gerçeğidir" dedi.
İran’ın Şanghay İşbirliği Örgütü’ne tam üyeliğine ilişkin tasarı, Meclis'te kabul edildi.
237 milletvekilinin katıldığı oylamada, tasarı 203 kabul, 3 ret ve 4 çekimser oyla Meclis’ten geçti. Böylece, İran Hükümeti bölgesel kuruluşlarla ekonomik, kültürel, güvenlik ve siyasi iş birliğini güçlendirmek amacıyla, Şangay İşbirliği Örgütü'nde bugüne kadar kabul edilen 49 belgeye imza atmak için onay almış oldu.
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, tasarının kabulünün, ülkesinin Asya'ya bakış açısını güçlendirme kararlılığının ve ciddiyetinin göstergesi olduğunu söyledi. “Çok taraflılık yaklaşımı bu yüzyılın gerçeğidir" dedi.
2005 yılında ŞİÖ'ye gözlemci üye olarak katılan İran'ın tam üyelik süreci Eylül 2021'de başlatılmıştı.
Türkiye'nin "diyalog ortağı" olarak yer aldığı Şangay İşbirliği Örgütü, ilk olarak "Şanghay Beşlisi" adıyla 1996'da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından kuruldu.
2001'de Özbekistan'ın da katılımıyla üye sayısı 6'ya çıkan Şanghay Beşlisi'nin adı "Şanghay İşbirliği Örgütü" olarak değiştirildi. Pakistan ve Hindistan da tam üye olarak örgüte kabul edildi.