İran Kültür Bakanı'ndan Gencevi yorumu: "Milletlerin birlik ve beraberliğinin tezahürdür"

Türk şair ve düşünür Hakim Nizami Gencevi’yi anma haftası İran’da tamamlandı. Tören sonrası Ulusal Kanal’a konuşan İran Kültür Bakanı Muhammed Mehdi İsmaili, Gencevi gibi isimlerin farklı milletlerin birlik ve beraberliğinin bir tezahürü olduğunu söyledi.

Kaleme aldığı şiirleri okundu. Eserlerinin yer aldığı tablolar görücüye çıkartıldı.

Türk şair ve düşünür Hakim Nizami Gencevi’yi tanıtmak için İran’da düzenlenen anma haftası son buldu.

İran’ın çeşitli noktalarında 5-12 Mart tarihleri arasındaki Gencevi’yi anma programının kapanışı başkent Tahran’daki Birlik Salonu’nda yapıldı.

İran Kültür Bakanı Muhammed Mehdi İsmaili ve çok sayıda sanatseverin yer aldığı kapanış töreninde Gencevi’nin heykeli ile şiirlerinin topluca yer aldığı kitap tanıtıldı.

Tören çıkışı Ulusal Kanal’a konuşan İran Kültür Bakanı Muhammed Mehdi İsmaili, Gencevi gibi isimlerin birleştirici özelliği olduğunu söyledi.

- İstanbul’da önemli eserlerde Farsça şiirler görebilirsiniz. Biz bunları bu medeniyet sahasında farklı milletlerin birlik ve beraberliğinin tezahürü olarak görüyoruz.

Eserlerini Farsça yazan Hakim Nizami Gencevi, felsefe, edebiyat, astronomi, tıp ve geometri üzerine de çalışmalar yaptı. 12’inci Yüzyılda yaşayan Gencevi, Fars edebiyatının “hamse” türünün kurucusu olarak biliniyor. Gencevi, Sadi Şirazi, Mevlana, Ali Şir Nevai gibi isimler içinde önemli bir ilham kaynağı oldu.

Chelsea Stamford Bridge'de iftar yemeği verecek Dünya İsrail Cumhurbaşkanı'ndan yargıya müdahale uyarısı Dünya "Çin ile ikili ilişkiler benzeri görülmemiş seviyeye ulaştı" Dünya Lübnan halkı, Hizbullah'ı destekliyor mu? Dünya Tahran'da askeri geçit töreni yapıldı Dünya İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Türkiye mesajı Dünya ABD'nin savaş aracı: Dolar! Dünya Venezuela Devlet Başkanı Maduro antiemperyalist kongrede konuştu Dünya Türkiye Tahran Büyükelçiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı Dünya Telegram'ın CEO'su neden gözaltında? Dünya İngiltere sokaklarını şiddet sardı Dünya Venezuela'da Amerikancı kalkışma! 1'i asker 17 kişi hayatını kaybetti Dünya