İran Ankara - Şam yakınlaşması hakkında ne düşünüyor? İranlı uzmanlar yanıtladı
Türkiye ile Suriye ilişkilerinin normalleşmesinde en çok İran'ın pozisyonu merak ediliyor. Ulusal Kanal’a konuşan İranlı uzmanlar göre Tahran'ın daha önce olduğu gibi yeni sürece olumlu katkı sunmak için çabaladığını belirtti.
Uzmanlar, Ankara - Şam işbirliği ile ABD, İsrail ve PKK/PYD’nin de alanının daralacağı görüşünde.
- Türkiye ile Suriye ilişkilerinin de zayıflaması, bölgeye çok hassas ve ağır koşullar getirdi. Türkiye ile Suriye arasında barış sürecinin başlatılmasının, bölgede yeni bir sayfa açabileceği söylenebilir.
Ankara ile Şam yakınlaşmasına yönelik adımların atıldığı bir günlerde gözlerinin çevrildiği adreslerden birini de Tahran oldu.
- Suriye ile Türkiye arasındaki ilişkilerin onarılması kuşkusuz İran'ın iki ülkeyle ilişkilerini de etkileyecektir. Ve çeşitli siyasi, ekonomik ve hatta güvenlik düzeylerinde etkileşimin artması için daha iyi bir ortam yaratabilecektir. Ankara ve Şam ilişkilerinin normalleştirilmesi, Türkiye ile İran’ın bölgesel işbirliğinin artmasına da yol açar.
Peki Tahran, Türkiye ile Suriye’nin ilişkileri normalleştirmesine nasıl yaklaşıyor?
- İran’ın olumlu bir yaklaşımı var ve bir şekilde var olan zorlukları azaltmakla ilgileniyor. İran İslam Cumhuriyeti'nin, Türkiye ile Suriye arasında barış için gerekli platformları oluşturmaya çalıştığı açıktır. Bunlardan biri Astana müzakereleridir. Bir bakıma bu gerilimin azalmasıyla Batı Asya bölgesinde barışçıl bir duruma girebiliriz.
Ankara ile Şam arasındaki yeni süreci Ulusal Kanal’a değerlendiren İranlı uzmanlar, iki ülkenin ilişkilerini normalleşmesinin faydaları hakkında da konuştu.
- Bu süreç Türkiye için, ekonomik zararın ve terörün yol açtığı zararların azaltılmasına yol açar. Suriye'ye istikrar getirip ülkeyi refah yoluna sokar. Barışın sağlanması, PKK ve PYD gibi terör örgütlerinin rolünün azalmasını sağlayacaktır. Bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin güçlü olması halinde Siyonist rejimin ve Amerika Birleşik Devletleri'nin bu bölgede gerçekleştirdiği eylemlerin bir bakıma durdurulduğu görülecektir.