Henüz 2023'e girmeyen ülkeler var! Miladi Takvim nerelerde kullanılmıyor?

Dünya üzerindeki farklı insan toplulukları, tarihi farklı şekillerde algılamaya devam ediyor. Bugün Etiyopya 2015, Myanmar ise 1384 yılını yaşıyor.

Haberin devamı için tıklayınız

Zaman, insan yaşamındaki en önemli ve ilginç kavramlardan. Dakikalar, saatler, günler, haftalar ve aylar, kısacası zaman ve zamana dair her şey gündelik hayatımızın en belirleyici unsurlarından. Tıpkı zaman gibi tarihlerin de insan yaşamında büyük bir etkisi var. Peki, gerçek anlamıyla zaman ve tarih nedir?

Cevaba ulaşmak için takvimlere, özellikle de miladi takvime yakından bakmak faydalı olabilir. Miladi takvim, dünyadaki egemen takvim olsa da her yerde geçerli değil en azından tek başına geçerli değil.

Bugün hâlen dünya üzerindeki bazı insan toplulukları tarihi farklı takvimlere göre hesaplıyor. Hatta bazı kültürlerde aynı anda birden fazla takvim kullanılıyor, buna bağlı olarak bu kültürler aynı anda birden fazla tarihte yaşıyor! Öyleyse miladi takvim neden ve nasıl egemen takvim olarak kabul ediliyor? Gelin insanlığın tarih ve zaman algısı üzerindeki farklılıklar ve miladi takvimin gelişimine birlikte bakalım…