Filistin direnişinin efsane lideri: Yaser Arafat

İsrail'in Filistin topraklarını işgaline karşı verdiği mücadeleyi "Elimde bir zeytin dalı ile bir özgürlük savaşçısının silahını taşıyorum." şeklinde tanımlayan Filistin'in efsane lideri Yasir Arafat'ın ölümünün üzerinden tam 18 yıl geçti.

Haberin devamı için tıklayınız

Yasir Arafat, Arap-İsrail çatışmasının son elli yıldır Filistin davasıyla ilişkilendirilen merkezi figürlerinden biri olarak kabul ediliyor. Siyasi arenada aktif bir faktör ve olayların ana itici gücü olarak yıllarca bölgenin etkin liderlerinden oldu.

Ancak Arafat, vefatının 16’ncı yılında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Sudan’ın İsrail ile ilişkileri resmen normalleştirdiği, Suudi Arabistan, Umman ve Fas’ın da yakın zamanda normalleştirmeyi beklediği kritik bir atmosferde anılıyor.

Filistinlilerin daha çok "Ebu Ammar" olarak zikrettikleri merhum liderin ölümünün üzerinden 16 yıl geçse de hafızalarda hala Filistin davasının en önemli simgesi olmaya devam ediyor.

Filistin puşisi (kufiye) ve askeri üniformasıyla devrimci bir karakter ortaya koyan Arafat, bağımsız Filistin mücadelesi için farklı yolları benimsedi. Mücadelesinin ilk yıllarında Filistin'in bağımsızlığının yolunun silahlı mücadeleden geçtiğine inan Arafat, 1990’lı yıllardan itibaren ise diyalog yolunu seçti.