Çin'den Filistin ve İsrail Adımı! Çin'in Orta Doğu Özel Temsilcisi Bölgeyi Ziyaret Edecek

Çin, Filistin ve İsrail'de taraflarla görüşmek üzere bölgeye elçi gönderme kararı aldı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken de son durumu görüştü. Wang Yi, Blinken'a tek çıkış yolunun "iki devletli çözüm olduğunu hatırlattı.

Abone ol

Yıllardır süren İran-Suudi Arabistan kavgasını bitiren Çin, Filistin-İsrail için diplomasi trafini sıklaştırdı.

Pekin, taraflarla görüşmek, ateşkes ve müzakere masasının kurulması için önümüzdeki haftaya bölgeye temsilci gönderecek. Çin'in Ortadoğu Özel Temsilcisi Zhai Jun, taraflarla bir araya gelecek. Çin Temsilcisi, Filistin’e insani yardım sağlayarak, Filistin halkına yardım elini uzatmaya devam edeceklerini söyledi.

Wang Yi - Blinken Görüşmesi!

Bu arada gözler bir yandan da Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin temaslarındaydı. Wang, ABD Dışişileri Bakanı Anthony Blinken ve Suudi Arabistan Faysal bin Farhan Al-Saud görüşmesindeydi. Telefonda yapılan görüşmelerde gündem Filistin-İsrail hattındaki son durumdu.

Wang, Blinken'a askeri yöntemlerin getirmeyeceğini ve sadece kısır bir döngüyü harekete geçireceğini kaydetti. 4 noktaya dikkat çekti. Acil önceliğin ateşkes olduğunu vurguladı. Birleşmiş Milletler ile BM Güvenlik Konseyi'nin gereken rolü oynamaya davet etti. Wang Yi, "İsrail'in devlet kurma hakkı var, Filistin'in de devlet kurma hakkı var. İsraillilerin geçimi garanti altına alındı ama Filistinlilerin geçimi kimin umurunda olacak?" dedi.

Wang, krizin çıkışındaki temel yolun iki devletli çözüm yani bağımsız bir Filistin devletinin kurulması olduğunu, böylece İsrail ve Filistin'in barış içinde bir arada yaşamayı başaracağını vurguladı.

Çin Dışişleri Bakanı ayrıca Blinken'ı uyardı. Arap ulusu ile İsrail arasında uzlaşma sağlanmadan Orta Doğu'da barışın gerçekleşemeyeceğini belirtti. Çin'in geniş bir mutabakatın sağlanması için uluslararası bir barış konferansı düzenlenmesi sağlayacağı iletildi.

Çin Dışişleri Bakanı, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı görüşmesindeyse İsrail’in saldırılarının meşru müdafaa kapsamının ötesine geçtiğini belirtti.

Rusya'dan Kritik Uyarı! Dünya Katar'da İran HAMAS Zirvesi! Dünya İsrail'in Saldırıları 9. Gününde Sürüyor! Gündem Dünya Sağlık Örgütü Sessiz Kalamadı! Dünya