Çin'den Ukrayna krizi uyarısı: "Bazı ülkeler yangına körükle gitmeye son vermeli"

Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang, ülkesinin, Ukrayna krizinde son bir yılda giderek artan çatışma ve gerginliğin kontrolden çıkmasından endişe duyduğunu belirterek "Bazı ülkeleri, yangına körükle gitmeye son vermeye çağırıyoruz." dedi.

Abone ol

ABD, Çin'i tehdit etti. Washington, “Çin’in Rusya’ya silah vermesinin ciddi sonuçları olur" dedi.

Bu açıklamaya Pekin'den sert yanıtlar geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı ABD'yi uyardı. Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, “Bazı ülkeleri, yangına körükle gitmeye son vermeye çağırıyoruz.” ifadesini kullandı.

Pekin'de Günlük basın toplantısında konuşan Dışişleri Sözcüsü Wang Wenbin ise Ukrayna’daki çatışmayı silahla pompalayanın Çin değil ABD olduğunu vurguladı:

- Ukrayna'ya silahlar döken Çin değil, ABD'dir. ABD’nin Çin’e emir ve talimat verme hakkı yoktur. ABD’nin Rusya-Çin ilişkilerine yönelik tehdit ve baskılarını asla kabul etmeyeceğiz. Çin’in Ukrayna politikası tek bir anlayışa dayanıyor: Uzlaşmayı teşvik etmek ve müzakereleri kolaylaştırmaktır. 

 ABD'nin bu tehditkar açıklamalarına sığınan Ukrayna Devlet Başkanı Volodmir Zelenski de Pekini tehdit etmeye kalkıştı. "Çin, Rusya’dan yana taraf alırsa bu Dünya savaşı olacak ve Çin’in bunun farkında olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

2024 seçimlerinde yeniden Başkan adayı olacağını açıklayan Donald Trump, ABD Başkanı Joe Biden Kiev'i ziyaret ederken dikkat çeken bir video paylaştı. Trump, Washington'da 'savaş yanlısı' küreselci bir düzen olduğuna vurgulayarak, "3. Dünya Savaşı hiç bu kadar yakın olmamıştı" ifadesini kullandı.

Trump, derin devlet olarak nitelediği Savunma Bakanlığı olan Pentagon ve Dışişleri Bakanlığının küreselcilerden temizlenmesi gerektiğini belirtti:

- ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland gibi, Ukrayna'yı NATO'ya doğru yaklaştırmayı saplantı haline getirmiş insanlara sahibiz

.

Charlie Hebdo hacklendi Dünya AB'nin Çin-Rus dostluğu korkusu Dünya Burkino Faso Fransız askerlerinden arındı Dünya Yardıma diye geldiler hırsızlık yaptılar Dünya