Batı Afrika'da yeni bir dönem: Nijer, Mali ve Burkina Faso'nun Konfederasyon kararı

Nijer, Mali ve Burkina Faso, konfederasyon kurmalarına olanak tanıyan bir ortak bildiriyi imzalayarak yeni bir işbirliği dönemine girdiler.

Abone ol

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu'ndan (ECOWAS) ayrılarak Sahel Devletleri İttifakı'nı (AES) kuran bu üç ülke, ilk zirvelerini Nijer'in başkenti Niamey'de gerçekleştirdi. Mali Cumhurbaşkanı Assimi Goita, Nijer Cumhurbaşkanı Abdurrahmane Tchiani ve Burkina Faso Cumhurbaşkanı İbrahim Traore, Niamey'deki zirvede bir araya gelerek, Sahel Devletleri Konfederasyonu'nun kurulmasını öngören ortak bir bildiriyi imzaladılar. Ayrıca, Mali Cumhurbaşkanı Goita, AES'nin bir yıllık dönem başkanlığına seçildi.

Zirvede, ECOWAS'a geri dönmenin mümkün olmadığı da vurgulandı.

Burkina Faso Cumhurbaşkanı Traore, X hesabından yaptığı paylaşımda, AES'nin Nijer, Mali ve Burkina Faso halklarının refahını artırma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Traore ayrıca, Sahel Devletleri Konfederasyonu'nun bağımsızlıklarını pekiştireceğini ifade etti. Toplam nüfusu 72 milyona ulaşan bu üç ülkenin, AES kapsamında güvenlik başta olmak üzere birçok alanda işbirliği yapması bekleniyor.

Mali, Burkina Faso ve Nijer, Eylül 2023'te AES'i kurmuşlardı. Bu üç ülke, 28 Ocak'ta yayınladıkları ortak bildiride ECOWAS'tan çekileceklerini duyurmuşlardı.

AK Parti'den Çin ziyareti Dünya Gazze'de can kaybı ne kadar oldu? Dünya Aliyev ve Tatar Şuşa’da görüştü Dünya İran'ın yeni cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan ilk açıklama Dünya