Araştırmalar İsrail'i yalanlıyor

İsrail'in "zaferin yakın olduğunu" söyledi fakat Gazze savaşına dair veriler durumun böyle olmadığını gösteriyor. ABD merkezli kuruluşlarca yürütülen geniş çaplı bir araştırma, Hamas taburlarının Gazze Şeridi'ndeki son durumunu ortaya koydu.

Abone ol

 Araştırmadaki verilere göre, İsrail ordusu ufukta göründüğünü iddia ettikleri bir zaferden oldukça uzak...

İsrail Ordusu, zaferden oldukça uzak… Bu tespit, ABD merkezli kuruluşlarca yürütülen geniş çaplı bir araştırmada yer aldı.

Amerikan medya kuruluşu CNN, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun "zaferin yakın olduğunu" iddia etmesine rağmen Gazze savaşına dair verilerin aksini gösterdiğini yazıyor. Washington merkezli düşünce kuruluşları Amerikan Girişimcilik ile Savaş Çalışmaları Enstitülerinin yürüttüğü çalışmada elde edilen veriler, dikkat çekiyor.

İsrail ordusuna göre, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın Gazze Şeridi'nde toplamda 24 taburu var. İsrail Savunma Kuvvetleri, bu taburlardan 20'sini dağıttıklarını iddia etmişti. Ancak araştırmada, 1 Temmuz itibarıyla bu taburlardan sadece üçünün "etkisiz hale getirildiği" belirtiliyor.

Kalan 21 taburun İsrail askerleriyle tam kapasite çatışma gücünü koruduğuna dikkat çekiliyor.

İsrail askeri kaynaklarına ve analizlere göre, Gazze'nin merkezindeki taburlar, şeritteki en az hasar görenleri oluşturuyor. İsrail kaynakları, bu taburlarla yeterince "ilgilenmediklerini", çünkü çok sayıda İsrailli rehine tuttuklarına inanıldığını söylüyor.

Araştırmada özellikle Gazze'nin kuzeyiyle merkezindeki Hamas taburlarına odaklanılıyor. Buradaki 16 taburdan büyük kısmının eski gücünü toplamayı başardığı belirtiliyor.

Gazze'nin güneyindeki 8 Hamas taburuyla ilgili ise yeterli veri toplanamadığı için araştırmaya dâhil edilmediği ifade ediliyor.

ABD askeri uzmanları, İsrail'in ağır bombardımanla savaşı sürdürmesinin ve savaş sonrası bir planın olmamasının Hamas'ın yeniden canlanmasına yardımcı olduğunu söylüyor. ABD ordusundan emekli Albay Peter Mansoor, "Hamas taburları büyük ölçüde yok edilmiş olsaydı, İsrail güçleri savaşı sürdürmezdi" yorumunu yaptı.

İsrailli askerlerin tecavüz görüntüleri: Kalkanlarla görüntüleri engellediler Dünya Venezuela Lideri Maduro canlı yayında WhatsApp'ı telefonundan sildi Dünya Suriye ve Rusya'dan stratejik hamle Dünya Nasrallah: Cevabımız güçlü ve etkili olacak Dünya