Akdeniz'de 9 yılda 25 bin göçmen yaşamını yitirdi

Son 9 yılda 29 binden fazla göçmen Avrupa’ya geçmeye çalışırken hayatını kaybetti. Birlemiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü'nün açıkladığı rapora göre bu ölümler engellenebilirdi ama engellenmedi.

Birlemiş Milletler Uluslararası Göç örgütü 2014’den bugüne düzensiz göç ile ilgili verileri içeren raporunu dünya ile paylaştı.

Akdeniz’in göçmen mezarlığına döndüğü belirtildi. Rapora göre 5 bini son 2 yılda olmak 2014’ten bu yana 29 binden fazla göçmen Avrupa yolunda hayatını kaybetti. Bunların kayıtlara geçen ölümler olduğu, kayıtsız ölümlerle bu verinin 50 bini aşabileceği vurgulandı.

Hayatını kaybeden göçmenlerin büyük çoğunluğunu Suriyeliler oluşturdu. Suriyelileri, Faslılar ve Cezayirliler takip etti.

Akdeniz’de en sık Malta ve İtalya rota kullanıldı. Ölümlere ise batan ya da batırılan botlar, açlık ve susuzluk neden oldu.

Birlemiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü raporunda, Akdeniz’deki göç rotasının sıkı denetlenmesi gerektiğine dikkat çekti. "Ölümler hızlı ve etkili yardımlarla engellenebilirdi" denildi.

Kuzey Afrika-Kanarya Adaları hattın son 2 yılda öne çıkan rotalardan biri oldu. 2021'den bu yana bin 500 kişi bu yolda öldü. Yunanistan, Balkanlar ve Manş Kanalı'nda da düzensiz göçmen ölümlerinin arttığı ifade edildi.

250 göçmenin Avrupalı yetkililerin neden olduğu geri itmeler nedeniyle öldüğü belirtildi. Rapora göre geri itmeye bağlı ölümlerin 97'si Orta Akdeniz'de, 70'i Doğu Akdeniz'de, 58'i Türkiye-Yunanistan kara sınırında, 23'ü Batı Akdeniz'de ve dördü Belarus-Polonya sınırında belgelendi.

İngiltere'de halk faturalarını ödeyemiyor Dünya İtalya'da Meloni hükümeti resmen göreve başladı Dünya Rusya'dan NATO'ya nükleer tatbikat yanıtı Dünya Lübnan halkı, Hizbullah'ı destekliyor mu? Dünya Tahran'da askeri geçit töreni yapıldı Dünya İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Türkiye mesajı Dünya ABD'nin savaş aracı: Dolar! Dünya Venezuela Devlet Başkanı Maduro antiemperyalist kongrede konuştu Dünya Türkiye Tahran Büyükelçiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı Dünya Telegram'ın CEO'su neden gözaltında? Dünya İngiltere sokaklarını şiddet sardı Dünya Venezuela'da Amerikancı kalkışma! 1'i asker 17 kişi hayatını kaybetti Dünya