Tayvanlı savaş pilotu itiraf etti: "NATO Savunma Koleji'nde eğitim gördüm"

ABD'nin Pasifik'teki kışkırtmalarının merkezlerinden biri olan Tayvan'da askerler NATO tarafından eğitiliyor. Tayvan'da Hava Kuvvetlerinde görevli bir savaş pilotu, değişim programı kapsamında NATO'nun Roma'daki Savunma Koleji'nde eğitim aldığını itiraf etti.

Abone ol

ABD'nin Pasifik'teki kışkırtmalarının ve Çin'i kuşatma projesinin merkezindeki Tayvan'da pilotların NATO tarafından eğitildiği ortaya çıktı. Tayvan ajansında yer alan haber göre, Tayvan'da bir savaş pilotu, Taipei'de Hsinchu Hava Üssü'ndeki medya turu sırasında gazetecilerle sohbet etti. Pilot sohbet sırasında 2022'de NATO Savunma Koleji'nde 6 ay eğitim gördüğünü itiraf etti.

Vu, NATO ülkeleri ve partner ülkelerden temsilcilerin katıldığı eğitimde uluslararası ve bölgesel güvenlik durumunun, Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyonlarının ve Hint-Pasifik bölgesindeki sorunların ele alındığını ifade etti.

Eğitimin içeriğinin "askeri" değil "akademik" olduğunu söyleyen Vu, farklı ülkelerden asker ve diplomatlardan oluşan sınıf arkadaşlarının, eğitim süresince Tayvan ile yakından ilgilendiklerini gözlediğini dile getirdi.

Savunma Bakanlığı, NATO ile söz konusu değişim programının uzun yıllardır sürdüğünü, bu kapsamda her yıl bir askeri personelin 6 aylık eğitim için gönderildiği bilgisini paylaştı.

Tayvan'ın ABD ile askeri ilişkileri ve eğitim işbirliği olduğu biliniyor. Ada'daki sözde hükümetin NATO ile bu türden ilişki kurduğu ise ilk kez Tayvanlı subayın demeciyle gün yüzüne çıkmış oldu.

NATO konuyla ilgili açıklama yapmazken, Çin'in Tayvan İlişkileri Ofisi Sözcüsü Ma Şiaoguang, iki haftada bir düzenlenen olağan basın toplantısında olaya değinmeden Pekin'in Tayvan konusundaki tavrını yineledi.

Yeni yılda Çin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma kararlılığının süreceğini vurgulayan Sözcü Ma, "Tayvan'ın bağımsızlığına yönelik girişimlerin başının ezileceğini" ifade etti.

Ma, "Bazı yabancı ülkelerdeki Çin karşıtı unsurların, Tayvan'ın bağımsızlığını taammüden desteklemesi bilinçli provokasyondur." ifadesini kullandı.

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Koumintag) güçleri ile Mao önderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasındaki savaşta galip çıkan Komünistler, 1 Ekim 1949'da Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmişti.

İç savaşı kaybeden Koumintag üyeleri ise Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek, Taipei'de geçici hükümet kurmuştu.

Çin'in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, 1949'dan bu yana Çin ana karası ile arasındaki ayrılık ve egemenlik ihtilafı hala devam ediyor.

Pekin, "tek Çin" ilkesini vurgulayarak, Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

Kremlin'den Ukrayna açıklaması Dünya Rusya komuta kademesinde kritik değişim Dünya Almanya'da dikkat çeken ırkçılık raporu Dünya Hamas'tan İsrail'in Türkiye haberlerine yalanlama Dünya