ABD Suudi Arabistan'a söz geçiremedi: Petrolde kesinti ABD'yi sarstı

ABD’nin bütün baskısına rağmen petrol konusunda Suudi Arabistan ABD lehine adım atmadı. OPEC+ ülkeleri petrol üretimini azaltma kararı ABD’de de “Suudiler Rusya’nın yanında konumlandı” şeklinde yorumlandı.

OPEC+’nın fiili lideri olan Suudi Arabistan’ın Rusya ile tam bir görüş birliğine vararak üretimde kesinti kararı alması ABD’yi sarstı. ABD Başkanı Joe Biden’ın Suudi Arabistan ziyareti de petrol kesintisi kararının alınmasına engel olamadı. İngiliz Financial Times gazetesinde Biden’ın ziyareti “yalvarmaya gitti” olarak yorumladı.

Üretimin arttırılması yönünde ABD’den gelen baskılara rağmen OPEC+, Kovid-19 salgını başlangıcından bu yana son en büyük kesintisini yaptı. Beklenen miktarın üzerinde, günde 2 milyon varil kesinti yapıldı. 82 dolara kadar düşen Brent petrolün varil fiyatı 98 dolara çıktı.

Biden yönetimi ise petrol üretiminin düşmesiyle, fiyatların yükselmemesi için geçen yıl ülkenin stratejik petrol rezervlerini piyasaya sürdü. Bu hamle ile ABD’nin petrol stokları 1984'ten bu yana en düşük seviyeye indi.

‘SUUDİ ARABİSTAN, ABD BASKISINA BOYUN EĞMEYECEK’ 

Amerikalı uzmanlar, Suudi Arabistan başta olmak üzere OPEC ülkelerinin üretimi azaltma kararıyla Rusya’nın yanında konumlandığını değerlendiriyor. Uzmanlar Suudi Arabistan’ın ABD baskısına boyun eğmeyeceğini yorumluyor:

 - Enerji – Güvenlik ittifakının bir parçası olarak uzun süredir askeri destek alan Suudi Arabistan’ın bu adımını özgürleşmeye yönelik bir hamle olarak yorumlayabiliriz. Bu karar Suudi Arabistan’ın önümüzdeki süreçte ABD baskısına boyun eğmeyeceği ticari ve diplomatik çıkarları doğrultusunda hareket edebileceğinin göstergesidir.

 Biden yönetimi ise OPEC+’nın direncine karşı önlem almaya çabalıyor. ABD için bir seçenek ülkedeki petrol üretiminin arttırmak. Diğer seçenek ise müttefiklerle görüşerek üretimin artmasını sağlamak.

Washington’un Suudi Arabistan’a söz geçirememesi üzerine Temsilciler Meclisi üyesi Tom Malinowski , Sean Casten  ve Susan Wild, ABD birliklerinin ve füze savunma sistemlerinin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden çıkarılmasını teklif eden bir yasa çıkarmak üzere çalıştıklarını açıkladı. 3 Demokrat kongre üyesinin açıklamasında “Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Putin'e yardım etmek istiyorsa, savunmaları için ondan yardım istemeli” ifadeleri yer aldı.

Washington Post gazetesi ise konuyu, “Suudi Arabistan, yeni bir pencere açarak Pekin, Yeni Delhi ve Moskova’da başka dostları olduğunu göstermeyi amaçlıyor” ifadeleriyle yorumladı.

Washington’un baskılarını Birleşik Arap Emirlikleri’nde siyaset bilimci olan Prof. Dr. Abdulkhaleq Abdulla  değerlendirdi. Abdulla, "Şu anda herkesin Körfez petrolüne, herkesin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne ihtiyacı var. Washington'dakilerin bazıları kesinlikle yeni bir Körfez olduğunun farkında değil ve artık Washington'dan emir almıyoruz” dedi.

Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitry Peskov da OPEC+’nın petrol üretimini kısma kararını sağduyunun zaferi olduğunu söyledi. Peskov, 2019 yılında Putin’in Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaretlerin bu kararın alınmasında rol oynadığını belirtti. OPEC+ kararı nedeniyle ABD’nin hakimiyetini kaybetmeye başladığını vurgulayan Peskov, ABD’nin asıl amacının küresel enerji piyasalarını istikrarsızlaştırmak pahasına Avrupa’yı Rusya’ya karşı yaptırımlara zorlamak olduğunu ifade etti.

Ukrayna Türk Akımı'nı patlatmayı mı hedefledi? Dünya Enerji krizinin derinleştiği Avrupa'da evsiz sayısı artıyor Dünya Hindistan'dan Batı'ya S-400 yanıtı Dünya Yemen İsrail'i vurdu Dünya Esir İsrailli asker Netanyahu hükümetini sorumlu tuttu Dünya Lübnan halkı, Hizbullah'ı destekliyor mu? Dünya Tahran'da askeri geçit töreni yapıldı Dünya İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Türkiye mesajı Dünya ABD'nin savaş aracı: Dolar! Dünya Venezuela Devlet Başkanı Maduro antiemperyalist kongrede konuştu Dünya Türkiye Tahran Büyükelçiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı Dünya Telegram'ın CEO'su neden gözaltında? Dünya