ABD askeri çöküşü itiraf etti! Çarpıcı raporun ayrıntıları ortaya çıktı

ABD Ulusal Savunma Stratejisi Komisyonu’nun Kongreye sunduğu 114 sayfalık raporda, Amerika’daki çöküş itiraf edildi. Raporda, ordunun Çin ve Rusya karşısında 'gerekli yeteneklerden ve kapasiteden yoksun olduğu’ belirtildi.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri, askeri çöküşü itiraf etti. Kongreye sunulan 114 sayfalık raporun ayrıntıları ortaya çıktı.

Aydınlık Gazetesi’nin haberine göre, Ulusal Savunma Stratejisi Komisyonu'nun raporunda, ABD ordusunun Çin ve Rusya karşısında 'gerekli yeteneklerden ve kapasiteden yoksun’ olduğu itirafı yer aldı.

Rapora göre, 2022'de uygulamaya geçen mevcut strateji, “Avrupa ve Orta Doğu'daki devam eden savaşları ve Asya'da daha büyük bir savaş olasılığını" hesaba katmıyor. Raporda “bürokratik yaklaşım ve aynı kaynak düzeyiyle devam etmenin, ABD’nin tehditlere karşı konumunu zayıflatacağı” vurgulanıyor.

Rapor, Amerikan ordusunun tüm bu tehditleri kontrol altına alma kabiliyeti konusunda kısa vadede endişe verici bir tablo çiziyor. Amerikan halkının ülkenin büyük bir savaşa girme tehdidinin farkında olmadığı belirtiliyor. Raporda, ABD'nin II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en ciddi tehditlerle yüz yüze olduğu ve büyük çaplı bir savaşa hazırlıklı olmadığı fikri işleniyor.

ABD'YE STRATEJİDE DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ

Raporda, Çin ve Rusya’nın ABD’nin “küresel etkisini zayıflatma çabası içinde olduğuna” dikkat çekiliyor. “Savunma stratejilerinde köklü değişiklikler yapılmasının zorunlu olduğu” kaydediliyor.

Aynı zamanda 'ABD kısa sürede, akran ve yakın akran rakiplerle birden fazla tiyatroda bir savaşa çekilebilir ve kaybedebilir.' diye belirtiliyor.

Rapora göre, Çin birçok yönden ABD'yi geride bıraktı, Asya Pasifik'teki ABD askeri avantajını büyük ölçüde ortadan kaldırdı. ABD tarafından önemli bir değişiklik yapılmazsa, güç dengesi Çin lehine değişmeye devam edecek.

Komisyon raporunda, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi öncesindeki gelişmelere de dikkat çekiliyor. “Kurulan Çin ve Rusya'nın ‘sınırsız’ ortaklığı, İran ve Kuzey Kore ile askeri ve ekonomik bir ortaklığı da içerecek şekilde derinleşti ve genişledi” deniliyor. Bu yeni birliğin, çok taraflı veya küresel bir savaşa dönüşme olasılığı olmasa da gerçek bir risk yarattığı ifade ediliyor.

Amerika'nın birden fazla cephede yaşanacak bir çatışmaya hazırlıklı olması gerektiği vurgulanan raporda, savunma stratejisini, “hem Çin hem de Rusya’ya karşı aynı anda mücadele edecek şekilde” geliştirmesi öneriliyor. Müttefiklerle de yakın işbirliği gerektiğine dikkat çekiliyor.

İsraile füze ve SİHA'lı operasyon Dünya Trump'tan Putin'e tebrik Biden'a eleştiri Dünya İngiltere kaosa sürükleniyor Dünya İran İsrail'e ne zaman yanıt verecek? Uzman isim açıkladı Dünya