ABD ara seçime gidiyor: Gözler 7 eyalete çevrildi

Amerika Birleşik Devletleri, 8 Kasım’da ara seçimlere gidiyor. Rekor katılımın beklendiği seçim ile ABD kongresinin yeni üyeleri belirlenecek. Son 40 yılın en yüksek hayat pahalılığının yaşandığı ülkede Biden’li Demokratlara güven azaldı.

ABD’de kritik ara seçimlere saatler kaldı. Sandıklar kongre üyelerini belirlemek için kurulacak. 8 Kasım akşamı ülkenin kaderi yeniden şekillenecek. 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı ile 100 sandalyeli Senato'daki 35 koltuk için yeni isimler seçilecek.

Rusya, Çin ve İran ile ilişkilerde izlenen politika seçim sonuçlarını etkileyecek. Ancak ana etken ekonomi olacak. Çünkü bu politikaların sonucunda ülkede enflasyon 40 yılın zirvesine çıktı. ABD halkı ekonomik bunalım içinde. ABD Başkanı Joe Biden, halkta karşılığını kaybetti. Bu yüzden seçimlere rekor katılım bekleniyor. 40 milyon seçmen şimdiden postayla oy kullanmış durumda.

Son yapılan anketlere göre de ülkede "kırmızı dalga" bekleniyor. Yani Cumhuriyetçilerin, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu sağlayacağı, Senato’daki yarışın ise başa baş geçeceği öngörülüyor. Bazı kamuoyu yoklamalarına göre ise Cumhuriyetçiler, Demokratları ezip geçebilir, ABD Kongresinin her iki kanadına da hâkim olabilir.

Bu senaryo gerçek olursa Demokrat parti hem Senato hem de Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu kaybedecek. Biden ve ekibi yasa çıkartmakta zorlanacak, “topal ördek” durumuna düşerek, 2024 planlarını hayata geçiremeyecek. Yeni Kongre ve Beyaz Saray arasında sıcak çatışmalar yaşanacak. Hatta Cumhuriyetçiler, Biden'a karşı soruşturmalar başlatabilecek.

Demokrat Parti, Biden’in yarışı kaybettiğinin farkında. Bu yüzden sahaya eski ABD Başkanı Barack Obama sürüldü. Demorat aday John Fetterman’ın Pensilvanya’daki mitingine desteğe gelen Biden sahneye Obama ile çıktı.

Aynı gün Pensilvanya’da Cumhuriyetçiler Donald Trump ile alanlardaydı. Aylardır mitinglerinin sürdüren Trump, Türk kökenli Cumhuriyetçi aday Mehmet Öz’ü desteklemek için Pensilvanya’daydı.

Mevcut tablo böyle. Gözler ise kıran kırana mücadele yaşanacak 7 eyalette. Pennsylvania, Nevada, Georgia, Wisconsin, Arizona, New Hampshire ve Washington, Senato'da kimin çoğunluğa geçeceğini belirleyecek.

Ukrayna'dan ABD menşeili füzeyle Donetsk'e saldırı Dünya ABD Basınında Kremlin'le görüşme iddiası Dünya Azerbaycan Karabağ zaferinin yıl dönümü coşkusu Dünya Lübnan halkı, Hizbullah'ı destekliyor mu? Dünya Tahran'da askeri geçit töreni yapıldı Dünya İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Türkiye mesajı Dünya ABD'nin savaş aracı: Dolar! Dünya Venezuela Devlet Başkanı Maduro antiemperyalist kongrede konuştu Dünya Türkiye Tahran Büyükelçiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı Dünya Telegram'ın CEO'su neden gözaltında? Dünya İngiltere sokaklarını şiddet sardı Dünya Venezuela'da Amerikancı kalkışma! 1'i asker 17 kişi hayatını kaybetti Dünya