AB liderleri doğalgaza tavan fiyatta anlaşamadı

Enerji krizinin derinleştiği Avrupa'da doğalgaza tavan fiyat getirilmesi konusunda uzlaşı sağlanamadı. Brüksel'de yapılan AB Liderler Zirvesi'nde enerjiyle ilgili çözüm çıkmadı. Öte yandan Almanya'nın enerji krizine karşı açıkladığı 200 milyar Avroluk yardım paketi Avrupa Birliği'ni böldü.

Avrupa enerji kriziyle boğuşurken yaşanan anlaşmazlıklar krizi daha da tetikliyor. Üstelik Avrupa Birliği liderleri doğalgaza tavan fiyat getirilmesinde uzlaşamadı.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin liderleri, doğalgaza tavan fiyat uygulanması konusunda anlaşma sağlayamazken, tavan fiyatın olası sonuçlarını belirlemek üzere çalışmalar yapılmasına karar verdi.

Aralarında Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika'nın da bulunduğu AB üyesi 15 ülke, ithal doğal gaza tavan fiyat uygulamaya yönelik bir plan hazırlanmasını istedi.

Almanya, Hollanda, Danimarka ve bazı ülkeler ise bu aşamada doğal gaz fiyatlarına tavan getirilmesi fikrine sıcak yaklaşmadı. Gaza tavan fiyat getirilmesinin enerji arz güvenliğini riske sokacağı görüşünde olan ülkeler, uygulamanın özellikle kış aylarında doğal gaz tedarikine zarar verebileceğini değerlendirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tavan fiyat uygulamasının Avrupa dahil olmak üzere dünya pazarlarında fiyat artışına yol açacağını uyarısını yapmıştı. Putin, Batı'yı mantıklı düşünmeye davet etmişti.

Öte yandan Almanya'nın enerji krizine karşı açıkladığı 200 milyar Avroluk yardım paketi Avrupa Birliği'ni böldü. Olaf Scholz hükümeti 200 milyar Avroluk bir yardım paketi ile tüketicilerin ve işletmelerin artan enerji fiyatlarıyla başa çıkmasına yardımcı olacaklarını duyurdu.

Almanya'nın yardım paketi, Avrupa Birliği'ne üye daha yoksul ülkelerin rekabet gücünü baltaladığı iddiası ile tepkilere neden oldu. Almanya'ya en büyük tepki Fransa'dan geldi.

Fransızların Almanya Başbakanı Scholz'a özellikle kızgın olduğu ileri sürüldü. Bu nedenle Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Alman mevkidaşı ile görüşmek istemediği belirtildi.

2 ülke arasında yükselen gerilim, AB ülkeleri arasında enerji ve savunma konusunda artan bölünmeye işaret ederken Almanya ve Fransa arasında her yıl düzenli olarak düzenlenen istişare toplantısının ertelendiği duyuruldu.

Mossad saldırılarına Filistinlilere dikkatli olun çağrısı Dünya Liz Truss istifa etti Dünya Ukraynalı esir askerler Kadirov karşısında Dünya Lübnan halkı, Hizbullah'ı destekliyor mu? Dünya Tahran'da askeri geçit töreni yapıldı Dünya İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'dan Türkiye mesajı Dünya ABD'nin savaş aracı: Dolar! Dünya Venezuela Devlet Başkanı Maduro antiemperyalist kongrede konuştu Dünya Türkiye Tahran Büyükelçiliği, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı Dünya Telegram'ın CEO'su neden gözaltında? Dünya İngiltere sokaklarını şiddet sardı Dünya Venezuela'da Amerikancı kalkışma! 1'i asker 17 kişi hayatını kaybetti Dünya