Şam ile görüşmeler durma noktasında

Türkiye - Suriye normalleşme görüşmeleri son bir ayda neredeyse durma noktasına geldi. Hükümet kaynaklarından edinilen bilgiye göre Şam ile normalleşme konusunda bir takvim oluşturulmadı.

Abone ol

Türkiye - Suriye normalleşme görüşmeleri son bir ayda neredeyse durma noktasına geldi. Hükümet kaynaklarından edinilen bilgiye göre Şam ile normalleşme konusunda bir takvim oluşturulmadı. Ne Dışişleri ne de Milli Savunma Bakanı Bakanları düzeyinde bir temas var. Amerika'nın Doğu Akdeniz, Ege, Güney Kıbrıs'a Amerika askeri yığınak yaptığı, Suriye'nin kuzeyinde PKK'ya hava savunma eğitimleri verildiği bir dönemde Suriye ile işbirliği görüşmelerinin alt düzeyde kalması "kara kediler yine mi devreye girdi?" sorusunu getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye lideri Esad ile görüşme konusunda birkaç kez açıktan çağrı yapsa da yol kat edilemedi.

Erdoğan iç işlerine karışmayız dese de hükümet yetkilileri Anayasa ve seçimler gibi şartlar öne sürülüyor.

Ulusal Kanal’ın hükümet kaynaklarından edindiği bilgilere göre henüz ortada yol haritası yok, görüşme takvimi belirsiz. Bakanlar arası görüşme içinse henüz yol alınmadı.

Ankara, sürecin ilerlememesinin nedeni olarak Şam’dan gelen “askerlerinizi çekin” ön koşulunu gösteriyor. Ancak Suriye hükümetinin önüne yeni anayasa ve seçimleri koymaktan da geri durmuyor.

İran ve Rusya'dan da Türkiye-Suriye normalleşmesini destekleyen açıklamalar geldi.

Ulusal Kanal’ın görüştüğü bir İranlı diplomat sürecin özellikle son bir ayda tıkandığına dikkat çekti.

ABD, Türkiye-Suriye anlaşmasına karşı olduklarını açıkça ortaya koyuyor.

Türkiye Suriye ilişkileri kapsamında 2022’de önce istihbarat ve dışişleri yetkilileri, 2023 Şubat ayında ise bakanlar bir araya gelmişti. Ancak süreç bir süre sonra yine sekteye uğramıştı.

Irak'la imzalanan mutabakat zaptının içeriğinde neler var? Dış Politika DMM: 'Irak'taki Türk askerinin varlığı sona eriyor' iddiası yalan Dış Politika "Türkiye-Suriye işbirliği kaçınılmazdır, günceldir, yakıcı görevdir" Dış Politika Türkiye-Irak güvenlik toplantısı Ankara'da yapılacak Dış Politika