İran'dan sınır güvenliği açıklaması: ''Suriye güvenliği sağlamayı kabul etti''

Ankara Şam hattında sıcak mesajların verildiği bir dönemde Tahran’dan önemli bir açıklama geldi. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suriye hükümetinin, Türkiye ile olan sınırların güvenliğini sağlamayı kabul ettiğini belirtti.

Türkiye ile Suriye karşılıklı ilişkileri normalleştirme açıklamaları yaparken İran önemli bir bilgi paylaştı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suriye hükümetinin Türkiye sınırını koruma konusunda irade beyanında bulunduğunu belirtti:

- Dost ve komşumuz Türkiye'nin ulusal güvenlik alanındaki endişelerini anlıyoruz. Türkiye'ye ve ardından Suriye'ye bir gezi yaptım. Gerekli istişarelerin ardından Suriye hükümeti, Türkiye'nin toprak bütünlüğünü korumayı ve bu ülke ile ortak sınırının güvenliğini sağlamayı kabul etti. 

 Ulusal Kanal’ın da aralarında olduğu basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Abdullahiyan,
İran’da yaşanan protestoları da değerlendirdi. ABD, İsrail ve bazı Avrupa ülkelerinin İran’ın içişlerine müdahale ettiğini vurguladı:

- Irak’ın kuzeyinde 76 terör ve devrim karşıtı merkezi aktifleştirildi. ABD ve İsrail silahları İran'a girdi. Son sekiz haftada terörist savaş ve iç savaş çıkarmak ve İran'ı bölmek amacıyla başlatılan komplo başarısız oldu. İran İslam Cumhuriyeti'nde insan haklarını talep etmek için uzun bir insan hakları ihlali geçmişine ve karanlık bir sömürgecilik geçmişine sahip Amerika ve Avrupa'ya ihtiyacımız yok.

Bağdat ile görüşmeler yaptıklarını belirten Abdullahiyan, Irak askerlerinin iki ülke sınırına konuşlandırılarak bölgenin terörden arındırılması gerektiğini kaydetti. Irak’ın bölgeye asker yerleştirme konusunda taahhüt verdiği açıkladı.

Tıkanan nükleer müzakereler hakkında da konuşan İran Dışişleri Bakanı, ABD ile 3 konuda fikir ayrılığı olduğunu bildirdi. Bu konularda üç Avrupa ülkesinin ABD ile görüşmeler yaptığını kaydetti.

''Gayrimeşru özyönetim teşebbüsleri reddedilmiştir'' Dış Politika Perinçek'ten Tokayev'e tebrik mesajı Dış Politika Bakan Akar ile Özbek mevkidaşı bir araya geldi Dış Politika Pakistan'dan Türkiye'ye mesaj! Dış Politika Çin, Türkiye’ye Varışta Vize veriyor! Dış Politika Afrikalı siyasetçi Vatan Partisi ile buluştu Dış Politika "Sıradaki adım doğrudan uçuşlar olacaktır" Dış Politika Hakan Fidan'dan çarpıcı açıklamalar Dış Politika "Saldırıyı özgürlük olarak sunuyorlar" Dış Politika Ekonomide çıkış Avrupa Birliği mi? Ekonomi Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye "vize" havucu! Dış Politika Ankara'da Keşmir Kuşatma günü anıldı Dış Politika