Eski Rus Bakan Galuşka: 'Rusya'daki Türk şirketler artıyor'
Batı'nın yaptırımları nedeniyle Rusya pazarından çekilen Avrupalı şirketler büyük ekonomik kayıplar veriyor. Yaptırımlara katılmayan Türkiye ise Rusya ile ticaretini geliştiriyor.
ABD ve Batı'nın ambargolarına uymayan Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret gelişiyor.
Aydınlık'a konuşan Eski Rusya Uzak Doğu Kalkınma Bakanı Aleksandr Galuşka, yaptırımlara uymayan Türk şirketleri için Rusya’da büyük pazarlar ve alanlar açıldığını belirtti.
Türkiye, Rusya’dan Avrupa’ya gaz tedariği için en büyük gaz merkezi haline gelebilir. Turizm alanındaki işbirliğine de yeni bir ivme kazandırılabilir. Türk iş dünyası, Batılı şirketlerin gitmesiyle Rusya pazarındaki varlığını zaten artırıyor. Arçelik, Whirlpool’un beyaz eşya fabrikalarını satın aldı. Birçok Türk giyim markası Rusya pazarına girmeyi planlıyor. Şirketler, adL, Mudo, LTB, Twist ve İpekyol marka mağazaların açılması için alışveriş merkezleriyle görüşmelere başladı bile.
Avrupalı şirketlerin Moskova pazarından ayrılması, ciddi ekonomik kayıplar vermelerine yol açtı. Rusya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin hazırladığı rapora göre, Rusya’dan ayrılan şirketlerin toplam kaybı 200 ile 240 milyar dolar olarak hesaplandı.
En çok zarara uğrayan şirketlerin ABD, İngiltere ve Almanya menşeili olduğu görüldü. Finlandiya ise yüzde 2 ile Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH)’da oransal anlamda en çok mali kayba uğrayan ülke oldu.
Galuşka, AB ve Avro Bölgesi’nde enflasyon oranlarına da değindi. Ana nedenin Rusya'ya uygulanan enerji ambargolarından kaynaklandığını kaydetti.
AB’nin 18 ülkesinde enflasyon artık çift haneli oldu, 4 ülkede ise daha şimdiden yüzde 20’yi aştı. Avrupa’daki fiyat artışı, ana tedarikçisi Rusya’nın olduğu enerji ve gıda ürünlerinin fiyatlarındaki artıştan kaynaklanıyor. Rekor enflasyon, rekor dış ticaret açığı ile birleştiğinde AB ekonomisini tarihindeki en güçlü ekonomik krize sürüklüyor, AB ekonomisi durgunluk ve sanayisizleşmenin eşiğinde.