Eski Hindistan Bakanı'ndan Türkiye'nin ŞİÖ'ye üyeliği açıklaması

Hindistan’ın eski Dışişleri Bakanı MJ Akbar, Ulusal Kanal’a özel açıklamalar yaptı. Akbar, Türkiye'nin tam üyeliğinin Şangay İşbirliği Örgütü’ne olumlu katkı yapacağını söyledi.

Özbekistan’daki Şangay İşbirliği Örgütü zirvesinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin görüşmesi, iki ülke arasındaki yeni dönemi işaret etti:

- Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Hindistan Başbakanı Modi’nin Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları 22. Toplantısındaki görüşmelerini memnuniyetle karşıladım.

 2023 yılında Hindistan, hem G20’nin dönem başkanlığını üstlenecek hem de Varanasi şehrinde ŞİÖ zirvesine ev sahipliği yapacak. Hindistan'daki ŞİÖ zirvesinde, gözlemci üye olan Türkiye’nin ŞİÖ’ye tam üye olması bekleniyor.

Dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Yeni Delhi’de Türkiye’nin ŞİÖ’ye tam üyeliği konuşuluyor. Ankara Kriz ve Siyaset Araştırmaları Merkezi’nin ağırladığı Hindistan’ın eski Dışişleri Bakanı MJ Akbar, Ulusal Kanal’a özel açıklamalar yaptı.

Eski Bakan Akbar, Türkiye’nin ŞİÖ’ye tam üyeliğinin olumlu katkı yapacağını vurguladı. Türkiye ve Hindistan’ın da ŞİÖ’de süreç içerisinde çok etkili olacağını söyledi:

- Türkiye’nin kapasitesi, tarihi ve Cumhurbaşkanının yetenekleriyle Şangay İşbirliği Örgütü’ne çok olumlu katkı yapacağını düşünüyorum. Stratejik öneme sahip Türkiye, coğrafyasında kesinlikle önemli bir rol oynuyor. Türkiye ve Hindistan da ŞİÖ’de süreç içerisinde çok etkili olur.

 Eski Hindistan Dışişleri Bakanı Akbar, Türkiye ve Hindistan arasındaki iş birliğine de değindi:

- Karşı karşıya kaldığımız krizleri ortak bir anlayışla ele alırsak Hindistan ve Türkiye’nin işbirliği çok önem taşır ve iki ülke çok pozitif bir rol oynar.

Akbar, ABD’nin Rusya’ya yönelik ticaret ambargosuyla ilgili soruyu da yanıtladı. Hindistan’ın Rusya ile samimi ilişkileri olduğunu söyleyen Akbar, “Batıya Rusya’dan enerji aldıklarını hatırlattık” dedi:

- Hindistan’ın bu konudaki yaklaşımı ve görüşü, bizim Rusya ile samimi ilişkilerimiz var. Siyasi anlaşmalarımız ve güvenlik anlaşmalarımız var. Başka ülkeler arasındaki rekabet ve çekişmenin parçası olmak istemiyoruz. Biz, Batıya da Rusya’dan enerji aldıklarını ve ambargoların kendileri için uygun olmadığını hatırlattık. Kendi ülkeleri adına karar almakta tabii özgürler ama başka ülkelere de baskı yapmalarının iyi bir pozisyon olmadığını düşünüyorum.

 Hindistan’ın eski Dışişleri Bakanı Akbar, ANKASAM’ın “Değişen uluslararası konjonktürde Türkiye Hindistan ilişkilerinde yeni dönem” isimli toplantısına da katıldı. ANKASAM Başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyfettin Erol, iki ülke arasındaki iş birliğinin koridorlar ve tedarik zincirlerinde geliştirilebileceğini de belirtti. Prof. Erol, Hindistan Başbakanı Modi’nin “ŞİÖ, bölgemizde güvenilir, esnek ve çeşitlendirilmiş tedarik zincirleri geliştirmeye çalışmalıdır” sözlerini hatırlattı.

Asya'dan İran'a terör taziyesi Dış Politika Finlandiya ile PKK'lıların iadesi Ankara'da görüşüldü Dış Politika Dönmez'den BOTAŞ açıklaması Dış Politika Pakistan'dan Türkiye'ye mesaj! Dış Politika Çin, Türkiye’ye Varışta Vize veriyor! Dış Politika Afrikalı siyasetçi Vatan Partisi ile buluştu Dış Politika "Sıradaki adım doğrudan uçuşlar olacaktır" Dış Politika Hakan Fidan'dan çarpıcı açıklamalar Dış Politika "Saldırıyı özgürlük olarak sunuyorlar" Dış Politika Ekonomide çıkış Avrupa Birliği mi? Ekonomi Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye "vize" havucu! Dış Politika Ankara'da Keşmir Kuşatma günü anıldı Dış Politika