ABD'nin eski Suriye Temsilcisinden büyük itiraflar

ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi Joel Rayburn, ülkesinin Batı Asya'dan ayrılmasının mümkün olmadığını söyledi. Rayburn, Türkiye'nin güvenlik kaygılarının giderilmesi için Washington'un adım atması gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin, ABD himayesindeki bölücü teröre karşı Irak ve Suriye’nin kuzeyinde yürüttüğü Pençe-Kılıç harekatı için Amerika Birleşik Devletleri’nden çelişkili açıklamalar geldi.

Biden yönetimi; Türkiye'nin güneyinden terör kaynaklı meşru güvenlik kaygıları ve kendini savunma hakkı olduğunu açıkladı. Ama aynı açıklamada, Türkiye'ye yönelik tehdidinin kaynağı olan terör örgütü PKK/YPG için yine ‘ortak’ ifadesi kullanıldı.

ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi Joel Rayburn, Türkiye'nin güvenlik kaygılarının giderilmesi için Washington'un adım atması gerektiğini söyledi.

ABD için Irak ve Suriye'de DEAŞ ile mücadele gerçekten hayati önemdeyse, Türkiye'nin Irak ve Suriye sınırı kaynaklı güvenlik kaygılarına dikkat etmeli ve Türkiye'nin kaygılarını gidermek için destek vermeli. Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını gidermek için nüfuzumuzu ve diplomasimizi kullanmalıyız. Washington, "Türkiye meşru savunma hakkını kullanmak zorunda kalana kadar durumun kötüleşmesine izin vermemeli" dedi.

Washington, Ankara'nın güvenlik kaygılarını önemsiyoruz açıklaması yapsa da terör tehdidinin kaynağı olan PKK/YPG'yi desteklemeye de devam ediyor. Barack Obama döneminde taktiksel ve geçici denilerek başlayan ABD/PKK ortaklığında bugüne kadar tırlar dolusu silah PKK’nın Suriye kolu YPG'ye gönderildi. Bu silahların büyük bir bölümü YPG tarafından Türkiye'ye saldırı için kullanılıyor.

ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi Rayburn, Washington'un terör örgütü YPG ile ilişkisinin hala taktiksel ve geçici olduğunu ancak DEAŞ ile mücadele devam ettikçe sona ermeyeceğini söyledi. Rayburn, ABD'nin Batı Asya'dan ayrılmasının mümkün olmadığı itirafında da bulundu.

"ABD'nin bu bölgede durmasının en önemli sebeplerinden biri enerji. Ayrıca Ortadoğu'da hayati su yolları var. Hürmüz Boğazı, Bab el Mandab, Süveyş Kanalı, Çanakkale Boğazı… Bu stratejik su yollarından serbest ticaret sağlanmadıkça küresel ekonomi istikrarlı olamaz. Bunların her biri ya bir çatışma ya da agresif bir devlet yüzünden potansiyel tehdit altında. İşte bu sebeple ABD bu bölgeden gidemez.

Biden yönetiminin 2022 ve sonrası için açıkladığı ulusal güvenlik strateji belgesi, Çin ve Rusya odaklı. ABD ordusu, ağırlık merkezini Pasifik bölgesine kaydırıyor. Rusya'nın harekatıyla başlayan Ukrayna Savaşı için de Doğu Avrupa'ya asker sevk etti. Bu gelişmeler, ABD’nin Batı Asya'yı terkettiği şeklinde yorumlansa da ABD’li eski temsilci, bunun tersi görüşünde…

Reagan'dan bu yana her ABD yönetimi Ortadoğu'dan uzaklaşmak istemiştir ama sonunda tam tersi olmuştur. Çünkü ABD; stratejik olarak önemli, jeopolitik olarak hayati bir bölge olan Ortadoğu'yu gözardı edemez. Benim görev aldığım Trump yönetimi dahil her yönetim bunu istedi, denedi. ABD; Rusya ve Çin ile mücadeleye odaklanma gerekçesiyle Ortadoğu'dan ayrılamaz. Çünkü Ortadoğu'da Rusya ve Çin de var, onlarla rekabet edeceğiniz bir bölge. Küresel güç mücadelesinin bir sahnesi de Ortadoğu

Türk Devletleri Çin ile Avrupa'yı birbirine bağlıyor Dış Politika Malezya Başbakanı İbrahim, Erdoğan'la konuşmasını halka dinletti Dış Politika Kazak gazeteci Astana Zirvesi’ni değerlendirdi:''Şam savaşı kazandı'' Dış Politika Pakistan'dan Türkiye'ye mesaj! Dış Politika Çin, Türkiye’ye Varışta Vize veriyor! Dış Politika Afrikalı siyasetçi Vatan Partisi ile buluştu Dış Politika "Sıradaki adım doğrudan uçuşlar olacaktır" Dış Politika Hakan Fidan'dan çarpıcı açıklamalar Dış Politika "Saldırıyı özgürlük olarak sunuyorlar" Dış Politika Ekonomide çıkış Avrupa Birliği mi? Ekonomi Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye "vize" havucu! Dış Politika Ankara'da Keşmir Kuşatma günü anıldı Dış Politika