Wİ-Fi yerini Li-Fi'ye bırakıyor, peki Li-fi nedir?

Kablosuz bağlantı ağı Wi-Fi yakında tarihe karışacak. Yerini ise Lİ-Fİ alacak. Peki Li-fi nedir?

Wi-fi yerini Li-Fi'ye bırakıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu önümüzdeki yıllarda Li-Fi kullanılacağını açıkladı. En yakın kullanımı için de 6G kablosuz iletişim teknolojisinin hayatımıza gireceği günü işaret etti.

Peki Li-Fi nedir?

Li-Fi, henüz geliştirme aşamasında olan ve önümüzdeki yıllarda Wi-Fi teknolojisinin yerini alması beklenen kablosuz bağlantı türüdür.

Wi-Fi'dan farklı olarak radyo dalgalarını değil, insan gözünün algılayabildiği görünür ışığı kullanır.

Tabii bu durumun bazı avantajları ve dezavantajları bulunuyor.

En büyük tercih sebebi yüksek hızlı veri iletmesi. Wi-Fi'a kıyasla teoride 100 kattan daha hızlı veri aktarımı yapabilir. Laboratuvar ortamında yapılan son testlerde saniyede 224 GB aktarım yaptığı gözlemlendi.

Günümüzde birçok kişi evlerinde 50 veya 100 Mbps fiber veya ADSL internet kullanıyor. Dolayısıyla saniyede 24 MB ile 224 GB arasındaki fark şu an için yalnızca hayal edilebilecek düzeyde görünüyor.

Veri aktarımını ve aydınlatmayı LED ampul benzeri tek cihaz üzerinden yaptığı için 50-100 kat arası enerji tasarrufu yapmamızı sağlayacak. Ayrıca Wi-Fi'ın neden olduğu iddia edilen baş ağrısı ve kanser gibi birçok sağlık problemi de ortadan kalkacak.

Fakat Li-Fi de bazı dezavantajlara sahip. Bunun en büyük örneğini de sinyal ve çekim kuvveti. Wi-Fi bağlantısı belli bir alanda önünde duvar veya başka engeller olmasına rağmen veri aktarımı yapabilir. Fakat Li-Fi belirtmiş olduğumuz gibi ışığı kullandığı için önüne çıkan en ufak engelde sinyali kesilir. Tabii açık alanda da rakipsiz olacaktır.

Katar'dan yenilenebilir enerji atağı: Enerji ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak Bilim ve Teknoloji Iğdır'da takibe alınan bozkır kartalı Mısır'a ulaştı Bilim ve Teknoloji Uzay'da üretilen retina körlüğe çözüm olabilir Bilim ve Teknoloji Sabri Ülker Bilim Ödülü sahibini buldu Bilim ve Teknoloji Telegram'da zehir tacirleri Bilim ve Teknoloji Yerli ve milli yazılımlar gündemde Bilim ve Teknoloji Tarihin en büyük şifre sızıntısı yaşandı! Bilim ve Teknoloji Çin Ay'ın karanlık yüzüne indi Bilim ve Teknoloji Türk bilim kadınından kanseri yenecek buluş! Bilim ve Teknoloji Robot Sophia Türkiye'de! Bilim ve Teknoloji İşte Harvard'daki dahi Türk fizikçi! Bilim ve Teknoloji Uzayda dikkat çeken keşif! Bilim ve Teknoloji