EPDK'den Togg’a akıllı şarj haritası:ŞarjetTR uygulamasını geliştirdi

Türkiye'nin yerli otomobili Togg’un yollara çıkmasıyla birlikte aracın şarj istasyonlarıyla ilgili yeni bir uygulama devreye girecek. EPDK'nın üzerinde çalıştığı ŞarjetTR uygulaması ile elektrikli araçlar için yol güzergâhında şarj yapılabilecek istasyonlar görülebilecek.

İlk aracı geçen ay üretim bandından inen Togg'un üretim süreci devam ederken, elektrikli otomobillerin şarjına yönelik çalışmalar da devam ediyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun üzerinde çalıştığı yeni bir uygulama ile elektrikli araçlar için yol güzergâhında şarj yapılabilecek istasyonlar görülebilecek.

Cep telefonlarına indirilecek uygulama ile vatandaşın bulunduğu konuma en yakın şarj istasyonunun nerede olduğu, uzaklığı, dolu mu boş mu olduğu öğrenilebilecek.

Uygulamada yavaş ve hızlı şarj seçenekleri de bulunacak.

Vatandaşın güzergâhı üzerinde bir elektrikli şarj istasyonunda 15 şarj ünitesi varsa uygulamada bunların hangisinin hızlı şarj istasyonu, hangisinin yavaş şarj istasyonu olduğu ve boş doluluk oranları gösterilecek. Hızlı şarj, yavaş şarja göre daha pahalı olabilecek.

EPDK’nın ŞarjetTR ismini verdiği uygulamayla istasyonlardan anlık bilgi gelecek. Bir süredir uygulamaya yönelik pilot çalışmanın da yapıldığı belirtildi.

Uygulama için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan isim hakkının patenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da telif hakkının alındığı öğrenildi.

Şarj istasyonlarında kredi kartı ve nakit ödeme seçenekleri olacak. Tarifesi daha sonra açıklanacak.

Büyük şarj istasyonlarının sabit müşterilerini koruyabilmeleri için fiyatlarda indirim uygulayabilmelerine imkan tanınacak.

Öte yandan her zaman aynı şarj istasyonu ağını kullanan bir vatandaşa, normal vatandaşa uygulanan fiyat tarifesinden en fazla yüzde 25 indirim yapılabileceği belirtildi.

Öte yandan vatandaş aracını evde şarj etmek isterse, meskenler için elektrik tarifesi ne ise faturasına onun karşılığında yansıtılacağı kaydedildi.

Niğde Teknopark'tan ekonomiye 5 yılda 230 milyon lira katkı Bilim ve Teknoloji HAVELSAN denizden 60 milyon dolar çıkardı Bilim ve Teknoloji MSB Bozdoğan füzesinin nefes kesen görüntülerini paylaştı Bilim ve Teknoloji Sabri Ülker Bilim Ödülü sahibini buldu Bilim ve Teknoloji Telegram'da zehir tacirleri Bilim ve Teknoloji Yerli ve milli yazılımlar gündemde Bilim ve Teknoloji Tarihin en büyük şifre sızıntısı yaşandı! Bilim ve Teknoloji Çin Ay'ın karanlık yüzüne indi Bilim ve Teknoloji Türk bilim kadınından kanseri yenecek buluş! Bilim ve Teknoloji Robot Sophia Türkiye'de! Bilim ve Teknoloji İşte Harvard'daki dahi Türk fizikçi! Bilim ve Teknoloji Uzayda dikkat çeken keşif! Bilim ve Teknoloji