Çocukların oynadığı oyunlara dikkat: Cinsellik ve çıplaklık içeriyor
Teknolojik gelişmelerin her alanda yarattığı değişikliler çocukların en etkili öğrenme aracı olan oyunlara da sıçradı.
Elektronik cihazlara ulaşımın kolaylaşmasıyla birlikte her çocuk küçük yaşlardan itibaren ekranla tanışıyor, ekranla oynuyor, ekranla uyuyor, ekranla büyüyor. Roblox’un yasaklanmasıyla birlikte “çocuklarımız ne oynuyor?” Sorusu daha çok tartışmalaya başladı.
Roblox yasaklandı, tartışmaları beraberinde getirdi.
Bazı oyunlarda cinsellik, seksist davranış ve pozlar, çıplak bedenler ve cinsel diyaloglar bulunuyor. Ve bu oyunları da küçük çocuklar oynuyor.
Yaşının ötesinde davranışlara maruz kalan çocuk en başta istismara açık kalıyor, mahremiyet duygusunda da erozyonlar yaşamasına sebep oluyor.
Yandere Simülatör isimli oyunda ana karakter “aşk hastası sevimli genç kız” diye tanımlanıyor, verdiği görevlerle genç kızları istismar ediyor.
Japonca bir terim olarak Yandere, sevdiği kişiye ulaşmak için her şeyi yapabilecek ve gerekirse herkesi öldürebilecek karakterleri tanımlamakta kullanılıyor.
Oyun boyunca küçük kızlar, kendisini “info-chan” olarak tanıtan bir karekterden yardım alıyor.
Ancak “İnfo-Chan” isimli karakter gençler kızlara ancak okuldaki çeşitli kız öğrencilerin etek altı fotoğraflarını çekip gönderdiğinde yardımcı oluyor.
2014’den beri çocukların rahat bir şekilde girebildiği bu oyunda çeşitli görevler de bulunuyor.
Diğer kız öğrencilerin üniformalarını çalma, rakibini zehirleme, insanları kaçırma ve işkence etmek gibi pek çok özellik oyunun her güncellemesinde yenileniyor.
Türkiye’de dijital oyunların değerlendirme ve sınıflandırmasını yapabilecek uzmanlaşmış bir birim veya bu konuya ilişkin olarak oluşturulmuş ayrı bir mevzuat bulunmuyor.
Uzmanlar, çocukların bu zararlı oyunlardan korunabilmesi için acilen üst kurul oluşturulması ve sakıncalı içerikler kaldırılması gerektiğini söylüyor.
Oyun ve diğer çeşitli platformların yarattığı tahribatı ortadan kaldırmak ve var olmasının önüne geçmek için değerler eğitimi uygulamasının önemine dikkat çekilirken en büyük görevin ise ailenin üzerine düşüyor.
Uzmanlar, Aile içi ilişkilerin geliştirilmesi ve çocukların ihmal edilmemesinin en önemli nokta olduğunu söylüyor.