Çin'in ilk yerli üretim yolcu uçağı tescil edildi: "C919"

Çİn'in ilk yerli üretim yolcu uçağı "c919"un uçuşa uygunluğu sivil havacılık otoritesince tescil edildi.

Çin, küresel yolcu uçağı pazarına giriyor.

Çin Sivil Havacılık İdaresi, sivil havacılık sektöründe en yaygın kullanılan uçak tipi olan "orta mesafe" yolcu uçağının uçuşa uygunluğunu teyit eden "tip lisansını" verdi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, lisans sürecinin tamamlanması vesilesiyle şirket yetkilileri ile başkent Pekin'de bir araya geldi.

Şi görüşmede, Çin'in dünyada daha iddialı olabilmek için bilim ve teknoloji merdiveninde yukarılara çıkması gerektiğini belirtti. "Uzun dönemli stratejilere odaklanmalıyız. Gerçek duruma uygun pratik hedefler koymalı, doğru teknik rotayı seçmeli ve tek tek, adım adım uygulamalıyız" dedi.

Devlete ait Çin Ticari Uçak Şirketinin geliştirdiği dar gövdeli yolcu uçağının ilk teslimatlarının bu yılın sonunda yapılması planlanıyor.

Bu gelişmeyle, ABD'Lİ BOEİNG ile Avrupalı AİRBUS şirketlerinin egemenliğindeki küresel yolcu uçağı pazarında Çin'in pay sahibi olabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

C919'un ilk test uçuşu 14 Mayıs'ta Şanghay şehrindeki Pudong Havalimanı'nda yapılmıştı.

Uçak 36 metre kanat genişliğine, 39 metre uzunluğa ve 12 metre kuyruk yüksekliğine sahip. Ayrıca 192 yolcu kapasitesi ile 5.555 km'ye kadar uçuş menzili mevcut.

"Boeing 737" ve "Airbus 320" muadili olarak tasarlanan tek koridorlu yolcu uçaklarından 5'inin bu yıl içinde ilk kez China Eastern Havayollarına teslim edileceği açıklanmıştı.

Üretici şirket, uçak için bugüne dek 28 hava yolu şirketinden toplam 815 adet sipariş alındığını bildirdi.

C919 yolcu uçağının başarılı bir şekilde geliştirilmesi ve tip sertifikasının alınması, Çin'in bağımsız olarak dünya standartlarında büyük yolcu geliştirme yeteneğine sahip olduğunu gösteriyor.

Migros mağazalarına şarj istasyonu Bilim ve Teknoloji Atatürk'ün yapay zeka çizimi gündem oldu Bilim ve Teknoloji İlk Türk uzay yolcusunun seçileceği tarih ne zaman? Bilim ve Teknoloji Sabri Ülker Bilim Ödülü sahibini buldu Bilim ve Teknoloji Telegram'da zehir tacirleri Bilim ve Teknoloji Yerli ve milli yazılımlar gündemde Bilim ve Teknoloji Tarihin en büyük şifre sızıntısı yaşandı! Bilim ve Teknoloji Çin Ay'ın karanlık yüzüne indi Bilim ve Teknoloji Türk bilim kadınından kanseri yenecek buluş! Bilim ve Teknoloji Robot Sophia Türkiye'de! Bilim ve Teknoloji İşte Harvard'daki dahi Türk fizikçi! Bilim ve Teknoloji Uzayda dikkat çeken keşif! Bilim ve Teknoloji