Çin uzay istasyonuna yolladığı ikinci laboratuvar modülünün montajını yaptı

Çin’in Uzay İstasyonu kurma planı devam ediyor. Dünya yörüngesinde kurulan uzay istasyonunun parçasını oluşturan ikinci laboratuvar modülünün montajını tamamladı.

ABD, Çin'in uzay araştırmaları alanında iş birliğini yasaklamıştı. Uluslararası Uzay İstasyonu programına katılımını engellenen Çin, kendi uzay istasyonunu kurmak için çalışmalar yürütüyor.

İnsanlı Uzay Programı Ajansından yapılan açıklamaya göre, Mıngtien laboratuvar modülü, uzay istasyonuna demirlediği geçici bağlantı noktasından çıkarılarak, çekirdek modülünün yanındaki kalıcı konumuna yerleştirildi.

17,9 metre uzunluğundaki modül, 31 Ekim'de "Long March-5B" taşıyıcı roketiyle Haynan Adası'ndaki Vınçang Uzay Aracı Fırlatma Merkezi'nden fırlatılmıştı.

Adı, Çincede "gökleri düşlemek" anlamına gelen "Mıngtien", uzay istasyonuna eklenen ikinci laboratuvar modülü oldu.

Daha önce "Vıntien" “gökleri aramak” adı verilen ilk laboratuvar modülü, 2 Ekim'de geçici olarak demirlediği iskeleden çıkarılarak çekirdek modüle eklenmişti.

"Tienhı" yani “göksel uyum”adı verilen çekirdek modüle, laboratuvar modüllerinin eklenmesiyle istasyonun "T" biçimli ana iskeleti tamamlandı.

Ana iskelet kurulduktan sonra "Şüntien" “gökleri dolaşmak” adı verilen uzay teleskobu, ayrı bir modül olarak istasyona eklenecek.

Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan oluşması planlanan Tiengong “gök sarayı” istasyonu tamamlandığında, Rusya'nın artık faal olmayan Mir Uzay İstasyonu ile yaklaşık aynı boyutlarda olacak.

İstasyonun ana parçası "Tienhı" (göksel uyum) adı verilen çekirdek modül 29 Nisan 2021'de, ilk laboratuvar modülü "Vıntien" ise 24 Temmuz'da fırlatılmıştı.

Montajının 2022 sonunda tamamlanması hedeflenen istasyonda halen üç kişilik taykonot ekibi görev yapıyor.

Göz hekimleri "Oftalmoloji Kongresi"nde buluştu Bilim ve Teknoloji Bilim insanları TPRECD Kurultayı'nda buluştu Bilim ve Teknoloji Niğde'de yazılımla yeni nesil uygulamalar çalışıldı Bilim ve Teknoloji Sabri Ülker Bilim Ödülü sahibini buldu Bilim ve Teknoloji Telegram'da zehir tacirleri Bilim ve Teknoloji Yerli ve milli yazılımlar gündemde Bilim ve Teknoloji Tarihin en büyük şifre sızıntısı yaşandı! Bilim ve Teknoloji Çin Ay'ın karanlık yüzüne indi Bilim ve Teknoloji Türk bilim kadınından kanseri yenecek buluş! Bilim ve Teknoloji Robot Sophia Türkiye'de! Bilim ve Teknoloji İşte Harvard'daki dahi Türk fizikçi! Bilim ve Teknoloji Uzayda dikkat çeken keşif! Bilim ve Teknoloji