Domuzdamı yöntemi nedir?
Deprem sebebiyle enkaz altında kalan depremzedeleri kurtarma çalışmaları halen sürdürülüyor. Enkaz altından çıkarma anında birçok hayatın kurtarılmasına vesile olan domuz damı tekniği ise araştırılıyor. Peki, domuz damı tahkimatı nedir? Domuz damı yöntemi ne demek?
Domuzdamı nedir, yaşam koridoru ne demek, nasıl oluşturuluyor? İşte domuz damı tekniği...
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve etkilerinin Adana, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya'da görüldüğü 7.7 büyüklüğündeki deprem sebebiyle enkaz altında kalan depremzedeleri kurtarma çalışmaları halen sürdürülüyor. Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde gönüllü olarak görev yapan madenciler, "domuzdamı" ve "direk vurma" adını verdikleri tahkimat yöntemleriyle 3-4 kat aşağı ilerleyebildikleri enkazdan, sesi duyulan depremzedeyi kurtarabiliyor.
DOMUZ DAMI TEKNİĞİ NEDİR?
Domuz damı tahkimatı madencilikte tavan göçmelerini engellemek için kullanılır. 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde 103 kişiyi enkaz altından sağ çıkartmayı başaran madencilerin, çalışma ortamlarında uyguladıkları domuz damı yöntemi, depremzedeleri enkaz altından alabilmek için de kullanılıyor.
DOMUZ DAMI TEKNİĞİ NASIL UYGULANIR?
Domuz damı tekniğinde uygun boyutlarda ahşaplar kesilir ve tavan kısma sıkıştırılarak enkazın daha fazla çökmesi engellenir. Bu şekilde bir yaşam koridoru oluşturulur.
Domuzdamı’ tünel kurma ve tavan çökmesini engelleme yöntemidir. Maden kuyularında, çökme tehlikesi olan yerlerde her yanı direklerle örülen boşluktur.
Uygun boyutlarda kesilen ahşap malzeme tavan kısmına sıkıştırılıp enkazın göçmesi engellenerek yaşam koridoru oluşturulan bu yöntem enkazlarda da kullanıyor.
Madenciler kendi güvenlikleri açısından da önemli olan tahkimat sistemi sayesinde, binaların derinliklerine oluşturdukları galerilerden ilerleyebiliyor.
Madenciler domuz damı yöntemini kendi güvenlikleri açısından çalışma ortamlarında uyguluyorlar. Bu sistem sayesinde binaların derinliklerinde galeriler, yaşam koridorları oluşturuluyor ve ilerleme daha kolay oluyor.